Фердинанд Шилър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фердинанд Шилър
Ferdinand Schiller
британски философ

Роден
Починал

Образование Оксфордски университет
Философия
Регион Западна философия
Школа Прагматизъм
Интереси Логика, философия на езика, епистемология
Образование Оксфордски университет
Повлиян Уилям Джеймс
Повлиял Уилям Джеймс

Фърдинанд Канинг Скот Шилър (на английски: Ferdinand Canning Scott Schiller) е британски философ, близък до философското течение прагматизъм.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в датската част на Шлезвиг-Холщайн. Завършва и преподава в Оксфордския университет. В Оксфорд Шилър провежда редица дискусии срещу представителите на британския идеализъм, и особено Франсис Брадли. В последните си години се премества в САЩ.

Философия[редактиране | редактиране на кода]

Шилър нарича собственото си учение хуманизъм. През 1891 г. издава „Загадките на Сфинкса“, където пише, че човешкото мислене е изцяло антропоморфично. През 1903 г. пише „Хуманизмът“, а през 1907 – „Студии за хуманизма“. Шилър критикува основните принципи на рационализма и емпиризма, опирайки се на Дейвид Хюм. В началото на познанието той поставя постулатите – своеобразни вярвания, от които тръгва всяко научно изследване. В опита си ние свикваме с тях и не ги подлагаме на съмнение. Въпреки това ние винаги можем да спрем да използваме даден постулат. Абсолютна истина не съществува. Шилър предлага възгледа, че истинното е полезно, който срещаме и при Уилям Джеймс, и който бива критикуван сериозно от Бъртранд Ръсел. Реалността и истината не са съществуващи преди и въпреки човека, а са в процес на „правене“. Светът е пластичен и може да бъде трансформиран от нашите действия. Според Шилър прагматизмът е учение за истината, а хуманизмът е цялостна нагласа. В последните години от живота си Уилям Джеймс критикува хуманизма на Шилър.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Schiller, Ferdinand. Riddles of the Sphinx. London and New York, 1894.
  • Schiller, Ferdinand. Humanism, 1903.
  • Schiller, Ferdinand. Studies in Humanism. New York, 1907.
  • Schiller, Ferdinand. Logic for Use. London, 1929
  • Perry, Ralph. The Character and Thought of William James. vol. 2, London and Oxford, 1936.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]