Франсис Тустин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Франсис Тустин
психоложка
Родена
1913 г.
Починала
1990 г. (77 г.)
Научна дейност
Област психология

Франсис Тустин (на английски: Frances Tustin) е английска психотерапевтка.

Известна е с работата си с деца с аутизъм през 1950-те години. Става учителка и започва да учи психоанализа през 1943 г. в Лондонския университет[1].

След Втората световна война през 1950 г. започва да учи за психотерапевт в Тавистоукската клиника, която е управлявана от пионера в областта на детското развитие Джон Боулби. Тустин работи в Центъра Джеймс Джаксън Пътнам, който лекува аутистични деца чрез това, на което днес се гледа като на поведенческа терапия и започва интензивно изучаване, изследване и писане за аутизма. Нейните писания се явяват и едни от най-ранните на тази тема.[1].

Тя се завръща в Лондон и публикува първата си книга през 1972 г. известна като "Аутизъм и детски психози". Тя е последвана от редица други книги и статии в журнали, преведени на различни езици. Тустин продължава да твори до самата си смърт на 81 г. през 1994 г. [1].

Нейният принос към развитието на психоанализата е признат през 1984 г. от Британското психоаналитично общество, когато е наградена със статуса Почетно присъединен член[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Frances Tustin

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • [1] - The Francis Tustin Trust, featuring the history of Frances Tustin and her life's work
Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.