Фьодор Келер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Фьодор Келлер)
Фьодор Келер
руски офицер

Роден
Починал
Янзелински проход, Руска империя

Националност Русия
Учил вАкадемия на Генералния щаб
НаградиОрден „Свети Станислав“
Фьодор Келер в Общомедия

Фьодор Едуардович Келер (на руски: Фёдор Эдуардович Келлер) е руски граф, офицер, генерал-лейтенант. Участник в Руско-турската война (1877-1878). Началник на щаба на Българското опълчение и Българската земска войска.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фьодор Келер е роден през 1850 г. в Русия в семейството на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва Пажеския корпус с производство в първо офицерско звание корнет и назначение в Кавалергардския полк (1868). Завършва Николаевската академия на Генералния щаб на Руската армия (1876).

Участва в Сръбско-турската война (1876). Постъпва като доброволец с военно звание подполковник в Сръбската армия. Проявява се в боевете при Копита, Зайчар и Джунис.

Участник в Руско-турската война (1877-1878). Офицер за особени поръчение в щаба на 11-и армейски корпус. Началник на щаба на дясната колона на Южния отряд с командир генерал-лейтенант Михаил Скобелев. За преминаването през Химитлийския проход е награден с орден „Свети Георги“ IV ст. Бие се храбро при Шейново. За бойно отличие е награден със златно оръжие „За храброст“, орден „Свети Владимир“ IV ст. и орден „Свети Станислав“ II ст.

Началник на щаба на Българското опълчение от 28 януари/9 февруари 1878 г. След подписването на Санстефанския мирен договор е началник на щаба на Българската земска войска.

След войната служи като началник на щаба на 1-ва Гренадирска дивизия. Повишен е във военно звание флигел-адютант от 1879 г. Участва в работата на Международната комисия за определяне границите на Княжество България.

Командир на 4-ти лейбгвардейски императорски батальон (1882). Повишен е във военно звание генерал-майор от 1890 г. Директор на Пажеския корпус (1893-1899). Повишен е във военно звание генерал-лейтенант от 1899 г.

Участва в Руско-японската война (1904-1905). Командир на 2-ри Източносибирски корпус и Източния отряд. Загива на 18 юли 1904 г. в битката при Янзелинския проход.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Келлер, Федор Эдуардович, граф // Военная энциклопедия в 18 т. Санкт Петербург, Тип. т-ва И. Д. Сытина, 1911—1915.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Келлер, Фёдор Эдуардович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​