Хайнрих Дуземер фон Арфберг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хайнрих Дуземер
Гербът на Лудолф Кьониг
Гербът на Лудолф Кьониг
Велик магистър
Бродница
Кулата на Тевтонския замък в Щразбург (дн. Бродница), където Хайнрих служи по време на изгнанието си.
Информация
ОрденАктуален формат на Тевтонския кръст Тевтонци
Управление1345–1351
Роден
ок. 1280
Починал
1353
ПогребанСвета Ана, Мариенбург
ПредшественикЛудолф
НаследникВинрих
Хайнрих Дуземер в Общомедия

Хайнрих Дуземер фон Арфберг (на немски: Heinrich Dusemer von Arfberg) е двадесет и първият Велик магистър на рицарите от Тевтонския орден.

Хайнрих Дуземер е приет в германския орден през 1311 г. и бързо привлича вниманието върху себе си. Според легендите за него като млад рицар Хайнрих често влиза в персонални сблъсъсци и дуели с Великия литовски княз Витенис. През 1329 г. Хайнрих вече е комтур на Рагнит, през 1333 - управител на Самбия, а през комтур на Източнопруски Бранденбург. Израстването му продължава и през 1334 Хайнрих е посочен за орденсмаршал и комтур на Кьонигсберг. Стремглавото му кариерно развитие в ордена го сблъсква с Великия магистър на тевтонците Дитрих и Хайнрих е наказан и разжалван до комтур на Щразбург.

След 1341 опитният рицар отново е призован и възстановен в звание от следващия предводител на ордена Лудолф, който води кръстоносна война с Литовското княжество. Въпреки това орденът претърпява няколко военни неуспеха срещу литовците и Лудолф е принуден да се оттегли. На 13 декември 1345 Хайнрих Дуземер фон Арфберг е избран за предводител на ордена. Това наистина дава нов ход на военните действия и след още три години Тевтонският кръстоносен орден удържа ключова победа при река Стрева.

Въпреки този успех Хайнрих и наследниците му не съумяват да използват докрай победата си и да усвоят завладените литовски земи. Това се дължи на тежката паневропейска чумна епидемия, позната като Черната смърт, която обезлюдява много райони в Прусия и намалява работната сила в цяла Европа. Хайнрих, който най-вероятно вече е в напреднала възраст напуска ръководството на ордена и се оттегля в Братиан, без да поема повече някакви отговорни позиции и роли в ордена.

Лудолф Кьониг
Флаг на Тевтонския Орден
Флаг на Тевтонския Орден
Велик магистър на Тевтонския орден
(1345 – 1351)
Винрих фон Книпроде