Хипсипила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хипсипила, миниатюра от френски художник от 15 век по текст на Овидий

Хипсипила (на старогръцки: Ὑψιπύλη, Hypsipyle) в гръцката митология е царица на Лемнос.

Тя е дъщеря на царя на остров Лемнос Тоант от остров Лемнос и на съпругата му Мирина, дъщеря на цар Кретей от Йолк. Нейният баща има от баща му Дионис скъпоценни предмети, и „златна лоза“, една света дреха и две сребърни чаши, които той оставя на Хипсипила.

Афродита наказва жените на Лемнос, понеже не се грижели за нейните светилища, с неприятен мирис на устата. Впоследствие техните мъже започнали да не им обръщали внимание и се забавлявали с тракийските робини. Ревнивите съпруги избиват една нощ всички мъже на острова. Само Хипсипила запазва баща си. Тя скрива Тоант и става царица на острова.

Малко след клането аргонавтите по пътя за Колхида спират на острова и се няколко месеца се забавляват с жените там. Хипсипила забременява от техният предводител Язон. Той ѝ се кълне във вечна вярност. Хипсипила ражда близнаците Евней и Дейпил (Ебней и Неброфон). Язон си тръгва и забравя своето обещание.

Когато жените от острова откриват, Хипсипила запазила баща си, изгонват своята царица заедно с близнаците. Те са заловени от пирати и продадени на Ликург, царят на Немея. Хипсипила получава след това възпитанието на тронпринц Офелт (в друга версия Архемор).

Когато седемте срещу Тива минават през Немея, Хипсипила им показва един извор и оставила на земята възпитаника си. Офелт (Архемор) е охапан от змия и умира. Адраст запазва Хипсипила от отмъщението на Ликург.

На нея е наречен астероида (587) Хипсипила.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Karl Kerényi: Die Mythologie der Griechen – Die Götter- und Menschheitsgeschichten, dtv, München 1994. ISBN 3-423-30030-2
  • Michael Grant und John Hazel: Lexikon der antiken Mythen und Gestalten. dtv, München 2004. ISBN 3-423-32508-9
  • Robert von Ranke-Graves: Griechische Mythologie – Quellen und Deutung. rororo, Hamburg 2001. ISBN 3-499-55404-6
  • Dietrich Ebener: Griechische Anthologie,Band III., Aufbau Verlag, 1981, S.482