Хирам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хирам I)
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Хирам.

Саркофагът на цар Ахирам

Хирам I Велики е финикийски цар на Тир (град) и Бибъл (969 г. пр.н.е. – 936 г. пр.н.е.), съвременник на Давид и Соломон, с които според библейската легенда е бил в приятелски съдружнически отношения и в династичен съюз. Свързва се в този смисъл, пак легендарно и вече и в масонски план, с легендарния персонаж Хирам Абиф.

Хирам е син и наследник Абибаал, живял 53 години и починал след 34-годишно царуване. По време на неговото царуване, финикийската столица Тир достига зенита на своята мощ и просперитет. Авибаал издига огромните сгради и укрепления на острова на Тир, за да получи зад този вал Финикия своя защитен бастион, възстановява древните светилища на Ваалите от кедрово дърво и издига нови храмове на Мелкарт и Астарта, като прави богати жертвоприношения в главния храм на Баал-Шамин, като издига двете златни колони на входа на Храма подобни на херкулесови стълбове, които удивлявали дори Херодот.

Хирам воюва с китийците (древните жители на Кипър), покорявайки отново под своя и на Финикия власт острова, като налага хегемонното положение на Тир във Финикийския родствен съюз, разпростирайки властта си и тази на Тир и над съседния Сидон. Същевременно Хирам според легендарни библейски сведения, изпраща кедров материал, дърводелци и строители на Давид, за да издигне последния легендарния Соломонов храм в Йерусалим (2 Цар. V, 11; 1 Парал. XIV, 1).

Хирам е познат в археологическата наука най-вече със саркофага на цар Ахирам, съхраняван днес в ливанския национален музей в Бейрут. По отношение на съркофага съществува и мнение, че той е сравнително късно майсторско дело от периода VI – IV век пр.н.е., от времето на Ахеменидите. Хирам е споменат и в „Юдейски древности“ от Йосиф Флавий.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]