Хома

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хома
Jóma
Лого на Хома
Основана 1965
Седалище Портильо де Толедо, Испания
Продукти Спортно облекло
Уебсайт www.joma-sport.com
Хома в Общомедия

Хома (на испански: Jóma) е испанска промишлена компания, специализирана в производството на спортно облекло и обувки. Главният офис на компанията се намира в малкото градче Портильо де Толедо, близо до административния център на провинция Толедо (Испания).

История[редактиране | редактиране на кода]

1965 – 2000[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана през 1965 г. от Фруктуозо Лопес. Хома започва производството на своята продукция с щат от само 8 души. С течение на времето Хома завоюва репутацията на надежден производител на висококачествени футболни обувки, футболни екипи, спортни обувки и ежедневно облекло. През 1992 г. компанията заема първо място по продажби на футболни обувки в Испания. През 1997 г. Хома става лидер в продажбите на футболни обувки и екипи за футбол на малки врати благодарение на разработването на нови видове спортни обувки в сътрудничество с играчи и водещи специалисти. Малкият към момента на своето основаване завод в Портильо-де-Толедо се превръща през 2000 г. в модерно предприятие с обща площ от 70 000 м2[1]. Хома създава собствен научноизследователски център, който разработва нови видове спортни обувки в сътрудничество с Асоциацията за изследване на обувки в Толедо и Института по биомеханика в град Валенсия.

2000 – 2010[редактиране | редактиране на кода]

Днес Хома е транснационална компания с широка мрежа от дъщерни компании в САЩ, Германия, Китай, Италия, Мексико, Хонконг, Панама и осъществява дистрибуция на своите стоки в повече от 70 страни по света. Предприятията на компанията са разположени в Испания, Китай и Мексико и осигуряват работа на повече от 1000 работници. През 2007 г. Хома влиза във „Форум на признатите марки на Испания“ като една от 70 марки в страната с най-голямо разпространение по света и лидерство в отрасъла[2]. През 2007 г. компанията е спонсорирала повече от 40 професионални отбора и повече от 500 спортисти по целия свят. През 2009 г. компанията сключва споразумение за спонсорство с Федерацията на Испания по лека атлетика, съгласно което лекоатлетите на тази страна четири години ще се състезават с екипите на Хома [3].

Хома в България[редактиране | редактиране на кода]

Хома предоставя екипировка на следните български тимове:

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Компанията произвежда мъжко, дамско и детско спортно облекло и обувки за футбол, тенис, фитнес, лека атлетика, футбол на малки врати (футзал).

Ръководство[редактиране | редактиране на кода]

Президент – Фруктуосо Лопес, председател на управителния съвет на компанията – Хосе Мануел Лопес.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]