Хосе Санхурхо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хосе Санхурхо
испански генерал

Званиегенерал-лейтенант
Години на служба1896 – 1936
ПрякорЕл леон дел Риф
Служи наИспания Кралство Испания (1896 – 1931)
Испания Втора испанска република (1931 – 1936)
Франкистка Испания (1936)
Род войскиИспанска армия
Битки/войниКубинска война за независимост
Испанско-американска война
Втора кампания в Мелиля
Рифска война
Гражданска война в Испания
Награди Военен медал
Лавров знак на Свети Фердинанд

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
20 юли 1936 г. (64 г.)
ПогребанИспания
РодстваХусто Санхурхо Бонростра (баща)
Карлота Саканел Десохо (майка)
Хосе Санхурхо в Общомедия

Хосе Санхурхо Саканел (на испански: José Sanjurjo y Sacanell) е испански генерал, един от лидерите на националистическия опит за преврат от юли 1936 г., дал началото на Гражданската война в Испания.

Монархистки противник на Втората испанска република, провъзгласена през 1931 г., той ръководи преврата през август 1932 г. Властите лесно го потушават и първоначално осъждат Санхурхо на смърт, след което заменят присъдата с доживотен затвор. Правителството на Алехандро Гарсия, сформирано след общите избори от 1933 г. го амнистира през 1934 г.

След самоизгнанието си в Португалия участва във военния заговор за държавен преврат от 1936 г. След преврата Санхурхо, очакван от някои да стане главнокомандващ на националистическата фракция, загива в самолетна катастрофа на третия ден от войната, когато пътува обратно към Испания. Има съмнения за саботаж, но не са доказани.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Санхурхо служи в Куба през 1896 г., в Рифската война (1909 г.), включително възстановяването на територията в Мелиля, загубена след битката при Аннуал през 1921 г. През 1922 г. е назначен на разследва корупцията в армейското командване на Лараш. Върховен комисар на Испания в Мароко и достига чин генерал-лейтенант. През 1925 г. участва в десанта в Алхусемас. След края на Рифската война от 1920 г. крал Алфонсо XIII го награждава с Гран Круз де Карлос III на 28 март 1931 г. През 1928 г. става началник на главна дирекция на Гражданската гвардия.

По време на Втората република[редактиране | редактиране на кода]

През 1923 г. Мигел Примо де Ривера идва на власт с военен преврат, управлявайки Испания като диктатор. Постепенно подкрепата към Примо де Ривера отслабва[1] и той подава оставка през януари 1930 г.[2] На генерал Дамасо Беренгер е наредено от краля да сформира правителство[3], което ядосва Санхурхо, който се смята за много по-квалифициран.[4] Диктатурата на Беренгер не успява да осигури жизнеспособна алтернатива на Примо де Ривера. На общинските избори от 12 април 1931 г. промонархическите партии в големите градове получават малка подкрепа и голям брой хора се събират по улиците на Мадрид.[5] Запитан дали правителството може да разчита на подкрепата на Гражданската гвардия на Санхурхо, той отхвърля предложението.[6] Крал Алфонсо XIII абдикира и се създава Втората испанска република.

Въпреки военните реформи на Мануел Асаня от 1931 г., Санхурхо запазва поста си на командващ Гражданската гвардия; под негово командване те продължават да използват своите традиционно брутални тактики като "ley de fugas", извинението да стрелят по затворници и по-късно да твърдят, че са се опитвали да избягат по време на безредици в Севиля.[7]

Санхурхо става един от първите генерали, назначени да командват испанската републиканска армия. Неговите симпатии обаче остават с монархическата кауза.[8] Когато се сблъсква с министър-председателя Мануел Асаня относно военните реформи, е заменен от генерал Мигел Кабанеляс. Той е понижен до началник на митническите служители през 1932 г., в резултат на събитията в Кастилбланко и Арнедо, включващи Гражданската гвардия. Конфронтацията му с министерството, военните реформи на Асаня и предоставянето на регионална автономия на Каталуния и Страната на баските карат Санхурхо да планира бунт с няколко карлисти. Това въстание, което е известно като Санхурхада, е обявено в Севиля на 10 август 1932 г.[9] Санхурхо твърди, че бунтът е бил само срещу сегашното министерство, а не срещу републиката. Постига първоначален успех в Севиля, но абсолютен провал в Мадрид. Санхурхо се опитва да избяга в Португалия, но в Уелва решава да се предаде.

Той е осъден на смърт, присъда, която по-късно е заменена с доживотен затвор. През март 1934 г. е амнистиран от правителството на Гарсия и заминава в изгнание в Ещорил, Португалия.

Преврат[редактиране | редактиране на кода]

Когато на 10 май 1936 г. Нисето Алкала-Самора е заменен като президент на републиката от Асаня, Санхурхо се присъединява към генералите Емилио Мола, Франсиско Франко и Гонсало Кейпо де Ляно в заговор за сваляне на републиканското правителство. Това води до националистически бунт на 17 юли 1936 г., което поставя началото на Гражданската война в Испания.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

На 20 юли 1936 г. Санхурхо загива при самолетна катастрофа, когато се опитва да отлети обратно за Испания. Той избира да лети с малък самолет, пилотиран от Хуан Антонио Ансалдо. Една от основните причини за катастрофата е тежкият товар, който Санхурхо настоява да вземе. Ансалдо го предупреждава, че товарът е твърде тежък, но Санхурхо отговоря:

„Трябва да нося подходящо облекло като новия каудильо на Испания.“[10]

Необяснимо избира да лети със самолета на Ансалдо, а не с много по-голям и по-подходящ самолет, който е на разположение. По-големият самолет е 8-местен de Havilland Dragon Rapide, същият, с който лети Франко от Канарските острови до Мароко.[11]

Когато Мола също загива при самолетна катастрофа, Франко остава единственият ефективен лидер на националистическата кауза. Това води до слухове, че Франко е ликвидирал двамата си съперници, но никога не са представени доказателства в подкрепа на това твърдение.

През 2017 г. Законът за историческата памет е приложен от властите на Навара и изискват останките на Санхурхо да бъдат изкопани, въпреки възраженията на семейството, и препогребани във военната част на общинско гробище в испанския град Мелиля - анклав на крайбрежието на Мароко, където Санхурхо някога е командвал. По-нататъшни противоречия последват, когато Санхурхо е погребан с военни почести във военен Пантеон на героите, както е потвърдено от армията.[12] Навара получава уверения от Министерството на отбраната, че специални "почести не са правени" и че останките са получени като "просто още един войник".[13]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Preston (2006). p. 34.
  2. Preston (2006). p. 36.
  3. Preston (2006). p. 37.
  4. Beevor (2006). p. 18.
  5. Thomas (1961). pp. 18–19.
  6. Beevor (2006). p. 19.
  7. Beevor (2006) p. 2
  8. Paul Preston. The coming of the Spanish Civil War: reform, reaction, and revolution in the Second Republic. 2nd ed. Routledge, 1994. p. 51.
  9. Thomas, Hugh. The Spanish Civil War. Penguin Books. London. 2001. pp. 95–97
  10. Nicholas Whitlam. Four Weeks One Summer: When It All Went Wrong. Australian Scholarly Publishing, 2017. ISBN 978-1925333923. с. 10.
  11. Stanley G. Payne, Politics and the Military in Modern Spain, 1967, p. 352
  12. histórica, Memoria. Defensa entierra con honores al general golpista José Sanjurjo en Melilla // 21 April 2017. Посетен на 2018-12-28.
  13. El general Sanjurjo fue enterrado en Melilla como un soldado más // abc. 2017-04-23. Посетен на 2017-06-04.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата José Sanjurjo в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​