Христина Ангелакова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христина Ангелакова
Родена
Починала
20 май 2018 г. (73 г.)
София, България
Стил опера
Инструменти вокал
Глас мецосопран

Христина Ангелакова е световноизвестна българска оперна певица, мецосопран.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Исперих на 29 октомври 1944 година. Скоро родителите ѝ се преместват в Шумен, където тя завършва средното си образование. След дипломирането си Ангелакова се премества в София и се записва в Българската държавна консерватория (сега Национална музикална академия „Панчо Владигеров“) в класа на професор Сима Иванова. Тя завършва висшето си образование (със степен магистър) през 1969 г.

Решава да продължи да се усъвършенства и заминава за Италия, където записва специализация в академията „Санта Чечилия“ в Рим. След година обучение българката се премества в Teatro lla Scala в Милано, където постъпва в Центъра за млади оперни артисти. По-късно е поканена да подпише тригодишен договор с операта La Scala, където са първите и публични изяви.

През 1973 г. получава голямата награда на конкурса за оперни артисти в италианския град Тревизо. 2 години по-късно е първа в надпревара в Остенде, Белгия. След като името ѝ нашумява в световен мащаб, тя е поканена да се завърне в България в колектива на Софийската народна опера. Установява се в София и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години. Паралелно с ангажиментите си в родината Христина Ангелакова не спира да гастролира по света.

В периода 2001 – 2004 г. е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 г. е доцент.

Председател е на фондация „Опера и балет“ и почетен гражданин на град Исперих.

Носител е на Орден „Св. св. Кирил и Методий“ – с огърлие – първа степен и на титлата Комендаторе на Република Италия.

Човек е голям, колкото са големи мечтите му, или би постигнал нещо много, ако мечтите му са големи!

казва Христина Ангелакова в един от последните си записи в Българското национално радио по повод получаването на наградата „Музикант на годината 2015“ за изключителен принос към българската култура.[1]

Умира на 20 май 2018 г.[1][2]

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България