Христина Капсамунова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христина Капсамунова (Станева)
българска учителка
Родена

Националност Флаг на България България
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Професия учителка
Семейство
Баща Йордан Капсамунов
Майка Златка Капсамунова

Христина Йорданова Капсамунова е българска учителка с принос в образованието на града. Дъщеря е на кмета на Стара Загора (1952 – 1962) Йордан Капсамунов.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христина Капсамунова е родена на 19 април 1938 г. в Стара Загора. Първоначално учи в родния си град, а а средно образование завършва през 1952 г. в езиковата гимназия в Ловеч с английски език. Продължава в Софийския университет „Климент Охридски“, където завършва специалност Българска и английска филология през 1962 г. Започва работа като учител в ІV Средно училище „Христо Ботев“ в Стара Загора. По-късно през 1965 г. е назначена в руската гимназия „Максим Горки“ като преподавател по английски език. В резултат на активната работа е изпратена за шест месеца на специализация в САЩ през 1970 г. в Тексаския университет.

От 1973 г. е заместник-директор, а от 1976 г. е директор на гимназия „Максим Горки“ до 1987 г. Тя продължава да се усъвършенства и завършва квалификационни курсове в СССР. Първо в Москва 1981 г., а после и в Ленинград 1985 г. От 1987 г. е заместник-директор на Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, където работи до пенсионирането си в 1993 г.

Води курсове по английски език към Съюза на учените и училища „Европа“, преподава и в Института за подготовка и квалификация на учители. Като дългогодишен учител създава много методически разработки на открити уроци и лекции по методика на обучението по английски език.[1]

Признание и награди[редактиране | редактиране на кода]

От обучението си в чужбина има сертификати (Тексаски и Вашингтонски университети, Ленинградския педагогически институт „Херцен“). Носител е на редица грамоти: Почетен гражданин на щата Тексас (САЩ), за участие в националната програма на Интернационалния център „Меридин хауз“, Вашингтон. Удостоена е с наградата „Анастасия Тошева“ за принос в образованието. Носител на Орден „Кирил и Методий“ – І степен.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Ф 1787 Семеен фонд Капсамунови, Йордан, Златка, Христина, ДА Стара Загора