Направо към съдържанието

Христо Гаджев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Христо Гаджев
български политик
23 юли 2021 г.
Роден
Христо Георгиев Гаджев
28 май 1983 г. (1983-05-28) (41 г.)

Учил вУНСС;
СУ „Св. Климент Охридски“
Политика
ПартияГЕРБ
Народен представител в:
XLIII НС   XLIV НС   XLV НС   XLVI НС   XLVII НС   XLVIII НС   XLIX НС   L НС   

Христо Георгиев Гаджев е български политик от ГЕРБ. Народен представител от ГЕРБ в XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII и XLVIII народно събрание.

Христо Гаджев е роден на 28 май 1983 г. в град София, Народна република България. Завършва висше образование в Университета за национално и световно стопанство със специалност „Международни отношения“ и магистърска степен в Софийския университет със специалност „Международни бизнес отношения“. Преминава редица обучения и специализации в България и чужбина.[1][2][3]

Работил е като национален експерт и координатор за България по проект CONCEPT към Главна дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и равни възможности“ на Европейската комисия.[1]

В периода от 2007 до 2009 г. работи в сферата на връзките с обществеността на ГЕРБ. От август 2009 до февруари 2010 г. е парламентарен секретар в Министерството на културата.[1] В периода от 2010 до 2013 г. е парламентарен секретар на Министерството на отбраната.[4]

На 5 октомври 2014 г. е избран за първи път за депутат в 43-тото НС. Христо Гаджев е народен представител  в XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII и XLVIII народно събрание.

Парламентарна дейност

[редактиране | редактиране на кода]

Христо Гаджев е избран за председател на Комисията по отбрана в 48-ото и 49-ото НС.

Като депутат Христо Гаджев е вносител в НС на основните решения, свързани с отбраната, както и с военната помощ, оказвана от България на Украйна през 2022 и 2023 година.

Само месец след нахлуването на Русия в Украйна, Гаджев и други нардни представители от ГЕРБ внасят проект за решение на НС за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна, което не е разгледано от тогавашното мнозинство в НС.

В 43-тото НС под ръководството на Христо Гаджев Комисията по отбрана връща за преработване на МО Програмата за приоритетни инвестиционни разходи.

Гаджев, заедно с други депутати от Комисята по отбрана, внася решение, с което се задължава МО да внесе всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 година.

На 5 юли 2023 г Христо Гаджев е сред депутатите внесли решение за ускоряване процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната. Решението има за цел да подобри отбранителните способности на България и да даде възможност на МО да окаже по-пълна военно-техническа помощ на Украйна.

Христо Гаджев е и съвноситиел на решение на в 49-ото Народното събрание за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна, с което се дават на Украйна бронирана военна техника, въоръжение и резервни части с отпаднала необходимост от Министерство на вътрешните работи.

  1. а б в Христо Гаджев – Парламентарен секретар на Министерството на отбраната // mod.bg. Посетен на 7 декември 2022. (на български)
  2. „Христо Гаджев: Откритият мъртъв ст. лейт. Манчев навярно е бил притискан да смени показания срещу началници“ // 24chasa.bg, 16 септември 2021. Посетен на 7 декември 2022. (на български)
  3. „Кой кой е в новата Комисия по отбрана“ // dunavmost.com, 23 януари 2022. Посетен на 7 декември 2022. (на български)
  4. Христо Георгиев Гаджев // gerb.bg. Посетен на 7 декември 2022. (на български)