Христо Кючуков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Христо Кючуков
български лингвист
Роден
19 юли 1962 г. (53 г.)
Националност Флаг на България България
Научна дейност
Област Лингвистика
Образование Шуменски университет
Софийски университет
Работил в Министерство на образованието и науката
Великотърновски университет

Акад. проф. д.п.н. Христо Кючуков е български езиковед и педагог от цигански произход. Научните му интереси са свързани с билингвизма, детската реч, психолингвистиката и социолингвистиката, ромския и турския език.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1962 г. През 1990 г. се дипломира като бакалавър по „Начална училищна педагогика и руски език“ във Висшия педагогически институт в Шумен, след което завършва две магистърски степени: по начална училищна педагогика (1991 г.) и по психолингвистика (1992 г.) в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Учи една учебна година лингвистика в университета в Стокхолм (1992-1993 г.). През 1995 г. защитава докторска степен по психолингвистика в Амстердамския университет, след което защитава докторска дисертация по педагогика (1998) и трета дисертация за степента „доктор на педагогическите науки“ (2002) в България.

Работил е като експерт по ромски език в българското просветно министерство. Близо две години работи във фондация „Отворено общество“ в Будапеща. Преподава една учебна година в университета в Сан Франциско, САЩ, и пет години във варненския Департамент за повишаване квалификацията на учителите. От 2003 до 2008 г. е преподавател по ромски език и култура във Великотърновския университет. От 2008 до 2012 г. преподава ромски език в университета „Св. Константин Философ“ в Нитра, Словакия.

В момента е преподавател по ромски език към университета „Св. Елизабета“ в Братислава, гост-професор по турска диалектология към Свободния университет в Берлин и гост-професор в колежа Белойт, Уисконсин, САЩ.

През 2014 г. е избран за академик на Международната академия на науките по педагогическо образование (МАНПО), Москва, Русия.

Има издадени 27 монографии, пет от които на английски език. Има над 400 публикации. Автор е на две детски книжки, отпечатани в САЩ.

Основател и главен редактор на списание „International Journal of Romani Language and Culture“ (2011-2013 г.).[1] Редактор на серията „Yearbook of Psycholinguistics“, която се издава в Германия.

Живее в Берлин.

Отношения с Държавна сигурност[редактиране | редактиране на кода]

От 1984 г. е агент на Държавна сигурност.[2]

Скандали[редактиране | редактиране на кода]

През 2005 г. е обвинен в плагиатство от Биргит Игла и проф. Петя Асенова от Софийския университет. Те твърдят, че Кючуков е преписал книгата си ­„Кратко описание на ромския език в България“ от книгата „Циганските диалекти в България“ на известния циганолог проф. Кирил Костов, писана през 1963 г.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „International Journal of Romani Language and Culture - Journal Information“, International Linguistics Community Online. (англ.)
  2. Решение №230 от 16.06.2011 г.. // Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, 2011. Посетен на 16 юни 2011.
  3. „Обвиняват в плагиатство ромски доцент от ВТУ“, factor-news.net, 24 януари 2006 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]