Христо Сантов (революционер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за българският революционер. За българския сценарист вижте Христо Сантов (сценарист).

Христо Сантов
български революционер
Роден
Починал

Христо Сантов, наричан Ицо Кукушанеца, е български анархист и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христо Сантов е роден в град Кукуш, тогава в Османската империя. Присъединява се към ВМОРО. През 1913 година е арестуван от новите гръцки власти в Солун и излежава присъда, заради участието си в македонското освободително движение[1].

Обесването на Викентий Попанастасов и Христо Сантов, 14 юли 1915 година

Прехвърля се в София, но остава безработен. На 14 февруари 1915 година е извършен атентатът в Градското казино. Христо Иванов Дежурния, атентатор с неясен етнически произход, посочва за извършители Христо Сантов, Серафим Манов и Викентий Попанастасов. На 27 юни 1915 година Викентий Попатанасов, Ицо Кукушанеца и Георги Илиев Дезертьора са осъдени на смърт. На 14 юли 1915 година Попанастасов и Христо Сантов са обесени. Обвинението достига до извод, че първият им опит за покушение на Фердинанд е от 1914 година при посещението на руския цар Николай II. В действителност осъдените нямат общо с този атентат, който е подготвен от Наум Тюфекчиев и турското разузнаване[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония