Христо Танев (скулптор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Христо Танев.

Христо Танев
български скулптор

Роден
4 март 1930 г.

Националност  България
Семейство
Съпруга Надя Петренко
Деца Таня Христова
Христо Танев в Общомедия

Христо Танев е български скулптор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христо Танев е роден на 4 март 1930 г. в с. Винарско, Бургаска област. През 1960 г. завършва Художествената академия при проф. Любомир Далчев.[1] Амплоато на Христо Танев е преди всичко монументалната скулптура, като предпочита историческата тема. През 2006 г. съюзът на художниците включва предложение[2] на Христо Танев за издигане на паметник на хан Аспарух на мястото на мавзолея в списъка на предложенията за нови паметници в София, представен на Столична община в рамките на проекта „Синтез на архитектура, скулптура и паркова среда“[3].

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Христо Танев има над двадесет участия в национални изложби, две колективни със съпругата си Надя Петренко, една фамилна (три поколения) и две самостоятелни, както и успешно участие в биеналето в Равена на името на Данте Алигери с творбата си „Пречистване“. Реализирал е около 25 монументални и декоративни обекта, като паметниците на „Баба Тонка“ в гр. Русе, „Бенковски“ в гр. Копривщица и легендата „Трите братя]“[4] в гр. Айтос. Негови творби се намират в Националната художествена галерия и почти всички галерии в страната. Така също, негови пластики са притежание на частни колекции в САЩ, Великобритания, Италия, Франция, Белгия, Холандия, Русия.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Получил е 21 награди от национални конкурси за монументи и една от международен конкурс.[5] Спечелил е пет национални конкурса. През 1980 г. е награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ ІІ ст.[1] Проф. д-р Атанас Божков го определя като един от най-добрите монументалисти в България.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Енциклопедия на изобразителните изкуства в България. том ІІІ. БАН, академично издаделство „Проф. Марин Дринов“: София, 2006
  2. Направих това, което сърцето ми подсказва. в-к Нова Зора, бр. 50/19.12.2006 г.
  3. Хан Аспарух на кон върху мавзолея Архив на оригинала от 2017-09-03 в Wayback Machine., в-к Стандарт, бр. 4968, 3.11.2006.
  4. ivoso.blog.bg
  5. Следвайте примера на легендарните българи. в-к Дума, бр. 116/21.5.2007 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]