Паметник на Георги Бенковски (Копривщица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Паметникът на Бенковски

Паметникът на Георги Бенковски (с пълно нименование: мермориален комплекс „Човекът, що даде фаталният знак“)[1] се намира над родната къща на Георги Бенковски в града и е изработен по проект на скулптора Христо Танев и архитекта Петко Татаров. Високият 11 m паметник представя Бенковски на кон, стъпил на пет камъка, със сабя в дясната ръка. Камъните символизират близо петте века, в които българските земи са се намирали под османска власт. Върху тях са изписани думите от одата „Бенковски“ от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов „Ставайте, робове! Аз не ща ярем!“. [2] Бенковски е представен на кон, за да бъде показано значението на неговата „Хвърковата чета“, а погледът му е насочен към Панагюрище, където е бил центъра на Четвърти революционен окръг. [3] Паметникът е един от символите на град Копривщица. [4]

Паметникът е създаден след като на 29 юни 1971 г. Второто правителство на Тодор Живков постановява Копривщица да бъде превърната в национален исторически резерват и да започне да развива международен туризъм. За 100-годишнината от Априлското въстание в града са открити сто обекта, като паметникът на Бенковски е най-значимият от тях. Изграждането на монумента струва 340 000 лв. На откриването на паметника на 30 април 1976 г. присъства целия състав на Политбюро. [3]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. koprivshtitza.com. Копривщенските музеи. Посетен на 27 септември 2021
  2. Паметник – Бенковски в Коприщица | Българска наука. // nauka.bg. 23 януари 2012. Посетен на 21 декември 2015. Архив на оригинала от 2016-09-13 в Wayback Machine.
  3. а б Ваньо Стоилов. Докарали 5 морени за паметника на Бенковски в Копривщица. // www.24chasa.bg. 23 април 2014. Посетен на 21 декември 2015.
  4. www.web-lego.com. Паметник Георги Бенковски – Копривщица – Сурдулица. // koprivshtitsa-surdulica.com. Посетен на 21 декември 2015. Архив на оригинала от 2017-09-06 в Wayback Machine.
     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „България“         Портал „България