Хуго II (Франция)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хуго II
крал на Франция
Роден
Починал
Погребан Компиен, Франция
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg
Семейство
Баща Робер II
Майка Констанца Арлска
Братя/сестри Адела Френска
Роберт I
Анри I

Хуго II Магнус Френски (на френски: Hugues le Grand) (* 1007; † 25 септември 1025) е френски крал, член на династията на Капетингите, управлявал Франция съвместно с баща си Робер II Благочестиви в периода 1017 до смъртта си през 1025. Майка му е Констанца Арлска, трета съпруга на Робер, от която той има общо седем деца.

Първият монарх от династията на Капетингите Хуго Капет още приживе коронясва сина си Робер II и двамата управляват съвместно до смъртта на Капет. По този начин той гарантира трона да остане в ръцете на династията, автоматично отстранявайки претендетите за короната. Робер II впечатлен от далновидността на баща си решава да предприеме същия ход и възкачва на трона десетгодишния си син Хуго на 19 юни 1017, като по този начин Франция отново е управлявана едновременно от двама души.

Хуго II умира едва на 18 години, в близост до Компиен, докато подготвя въстание срещу баща си, от чиято политика е недоволен. Предполага се, че е починал след фатално падане от кон. Тъй като по това време страната е все още управлявана от баща и син, овакантеното място на трона не е заето от никого. Две години по-късно Робер ще възкачи по същата традиция следващия си син Анри I, с когото управлява съвместно до 1031.

Въпреки че латинското Magnus в името му означава Велик, това наименование не отразява реални политически или военни успехи, а е пряко онаследено от прадядо му Хуго Велики, херцог на франките и син на крал Робер I от династията на Робертините.

Робер II крал на Франция (1017 – 1025) Робер II