Хумболтов пингвин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хумболтов пингвин
Spheniscus humboldti 20070116.jpg
Spheniscus humboldti -Berlin Zoo-8a.jpg
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Sphenisciformes Пингвиноподобни
семейство: Spheniscidae Пингвинови
род: Spheniscus
вид: S. humboldti Хумболтов пингвин
Научно наименование
Уикивидове Spheniscus humboldti
Разпространение
Humboldt Penguin.png
Хумболтов пингвин в Общомедия

Хумболтовият пингвин (Spheniscus humboldti) е вид птица от семейство Пингвинови (Spheniscidae). Видът е световно застрашен, със статут Уязвим.[1]

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Пингвините Хумболдт, известни също като перуански пингвини, са членове на рода Spheniscus. Гнездят най-вече по скалисти брегове и в близост до скали. Населяват островите по западното крайбрежие на Южна Америка и крайбрежието на Перу и Чили. Те не мигрират, а предпочитат да живеят в умерените води през цялата година. Основната заплаха за тях е дейността на човека. Пингвинът Хумболдт, подобно на галапагоския пингвин, е уязвим от смущенията в хранителната верига, причинени от силното течение Ел Ниньо.

Пингвинът Хумболдт е най-близък до магелановия пингвин. Двата вида могат лесно да бъдат объркани, т.к. териториите им често се припокриват. Възрастната птица има бяла окраска на гърдите, кафяво-черно оперение на гърба и главата и бяло петно, заобикалящо очите.

Използвайки своите крила като плавници, пингвинът Хумболдт може да развива до 20 мили в час, в търсене на храна като малки риби и крил. Използва опашката и крайниците си, за да регулира движението си. Има отлично зрение, както на сушата, така и под водата.

Пингвинът Хумболдт е социално животно, живеещо в сравнително големи колонии от близко разположени дупки. Колониите осигуряват колективна защита срещу хищниците като моролетници и чайки. Дупките осигуряват безопасност на гнездата и подпомагат за регулиране на телесната температура на пингвините.

Пингвинът Хумболдт може да се размножава по всяко време на годината, в зависимост от наличието на хранителни продукти. Полова зрялост достига между 2 и 7 години. Гнезди в пещери, пукнатини или дупки, а понякога и на скалисти брегове. Женските снасят едно, две или три яйца, които мътят и двамата родители около 40 дни. Малките са със сиво-кафяво оперение.

Пингвинът Хумболдт достига 55 – 56 см и тегло 5 кг. Видът е заплашен е от изчезване. Тези пингвини живеят около 20 години в природата и до 30 години в зоологически градини.

Разпространен е в Чили и Перу.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в BirdLife International. Spheniscus humboldti. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2013. Посетен на 26 ноември 2013. (на английски)