Царевоселски проход

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Царевоселски проход
Bulgaria location map.svg
41.9864° с. ш. 22.8753° и. д.
Царевоселски проход
Делчевски проход
Г. К.: 41° 59' 11'' N, 22° 52' 31'' E
Тип на обекта: проход
Данни
Надм. височина: 1168 m
държава: България и Република Македония
планина: Влахина

Царевоселският или Пиянецкият проход (на македонска литературна норма: Делчевски проход) е планински проход (седловина) в Западна България (община Благоевград) и Република Македония (община Царево село), в северната част на планината Влахина.

Проходът е с дължина 21,5 km и надморска височина на седловината – 1168 m. Свързва долината на река Струма на изток с долината на река Брегалница (ляв приток на Вардар) на запад.

Проходът започва на 664 m н.в., на 0,8 km западно от село Логодаж, при разклона за село Клисура и се насочва на юг и започва изкачване по източния склон на Влахина планина. След около 4 km рязко завива на северозапад, след още около 3 km преминава през село Обел и след общо 10,6 km при държавната ни граница с Република Македония достига седловината на 1168 m н.в. В Република Македония се спуска по западния склон на планината и след 11 km слиза в долината на река Брегалница, в южния край на град Царево село, на 613 m н.в.

В българския участък преминават последните 10,6 km от Републикански път III-106 БлагоевградЛогодажГКПП Логодаж, от km 14,7 до km 25,3.

Преди изграждането на новото трасе на шосето през село Обел пътят на българска територия е бил доста по-къс, но тесен, с множество завои и голям наклон, като директно от село Логодаж се е изкачвал на седловината. Сега това трасе е изоставено и представлява полски (горски) път.[1]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мичев, Н и Ц. Михайлов, И. Вапцаров и Св. Кираджиев. „Географски речник на България“. София, 1980. с. 165.
     Портал „Македония“         Портал „Македония