Цариградски революционен комитет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цариградски революционен комитет
Цариградският комитет на ВМОРО в 1903 г. с Никола Милев, Тома Бакрачев, Петър Тошев
Цариградският комитет на ВМОРО в 1903 г. с Никола Милев, Тома Бакрачев, Петър Тошев
Информация
Тип революционна организация
Основана 1894 г.
Правно положение несъществуваща
Седалище Цариград, Османска империя
Официални езици български
Ръководител Димитър Ляпов

Цариградският революционен комитет на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) е основан от Димитър Ляпов в османската столица Цариград през 1894 година.[1]

Комитетът се характеризира с относителната си автономия и поддържа тесни връзки както с ЦК на ВМОРО, така и с Върховния македонски комитет в София. Амбициозният Ляпов има претенции, комитетът в Цариград да бьде център на революционното движение, или поне да бъде със самостоятелен статут. Сред по-известните му членове са Симеон Радев, Владимир Робев, Никола Милев, Христо Шалдев, Никола Кокарев и други. Ляпов установява тесни контакти и с арменската националистическа организация Дашнакцютун и през арменската криза 1895-1896 година комитетът снабдява арменските революционери с бомби и динамит за акциите им в Цариград. По време на посещението на княз Фердинанд I в Цариград в 1896 година комитетът му връчва писмо, подкрепящо българските идеи за реформи в Македония и Одринско.[2] На Солунския конгрес на ВМОРО през 1896 година Цариградският революционен комитет формално е включен в състава на Одринския революционен окръг. Във връзка с това решение, несъгласният Ляпов по-късно напуска Цариград и се включва в ръководствата на ВМОК в София. На неговото място е избран Никола Милев. Въпреки това през 1900 година, комитетът подкрепя финансирания от ВМОК план на гемиджиите за убийството на султан Абдул Хамид II и взривяването на „Отоман Банк“ в Цариград. След оттеглянето на Ляпов и провала на акцията на гемиджиите, комитетът постепенно запада.

Години по-късно дейци на ВМРО (обединена), сред които е и бившият гемиджия Павел Шатев, напускат прокомунистически ориентираната организация и в Цариград и правят опит да създадат своя. Така през втората половина на 1927 година се създава нов революционен комитет в града, който обаче не успява да просъществува дълго,[3] поради факта, че между двете крила е постигнато помирение на Цариградската конференция през 1930 година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Професор Никола Милев, Библиотека „Българска памет“, Автори Никола Милев, Цочо Билярски, Издател Синева, 2008, ISBN 954-9983-73-0, стр. 138.
  2. През 1895 година правителството на Стоилов се опитва да издейства реформи в Македония и Одринско, но е принудено да се откаже след острите реакции на Великите сили и Балканските си съседи.
  3. Добринов, Дечо. ВМРО (обединена), Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, София, 1993, стр. 63.
     Портал „Македония“         Портал „Македония