Цевна кутия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Разглобена цевна кутия на винтовката Mauser 98k
Автомат Калашников с целнофрезована цевна кутия
Две модели на автоматите AR-15 с различни цевни кутии, най-долу част от една цевните кутии

Цевна кутия – детайл или комплект от детайли, предназначени за затварянето на канала на ствола и поместването в себе си на основните механизми на стрелковото оръжие (заключващия, спусковия, ударния и предохранителния), а също и сцеплението на затвора със ствола. В самозарядното оръжие към нейните части влиза и приемника за патроните (напр. пълнителя).

Освен закрепването и съединяването на частите и механизмите в оръжието, цевната кутия служит за пометване на затворната група (затвора или затворната рама) и задаване на характера на нейните движения, подсигуряване на работата на механизма за подаване на патроните в ствола, затварянето на канала на ствола със затвора и заключването на затвора. В средата ѝ, като правило, е поместен ударно-спусковия механизъм. Самата цевна кутия защитава механизмите на оръжието от замърсяване и повреди.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ствольная коробка“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.