Чал (рид)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Чал
Relief Map of Bulgaria.jpg
41.724° с. ш. 25.626° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Област Хасково)
Част от Родопи
(Източни Родопи)
Най-висок връх Хамбарлъка
Надм. височина 451,2 m

Чал е нисък и плосък рид в северната част на Източните Родопи, на територията на Област Хасково.

Рида се простира от югозапад на североизток на 10-11 км, а ширината му е до 5-6 км. На запад и северозапад се простира до долината на река Бързей (десен приток на Харманлийска река), а на югоизток — до долината на Бисерска река, която го отделя от рида Гората. На североизток чрез ниска 286 м седловина се свързва с рида Хухла, а на юг, в района на село Поповец, седловина висока 356 м го свързва с рида Гората.

Билото му е заравнено на около 350 м н.в., над което се издигат заоблени върхове, най-висок от които е Хамбарлъка (451,2 м), разположен в най-южната му част, на около 1 км северно от село Сестринско. Изграден е от устойчиви на денудацията олигоценски туфи. Склоновете му са стръмни, покрити с редки дъбови гори. Слабо развито горско стопанство и овцевъдство.

По склоновете му са разположени 9 села: Гледка, Голям извор, Долно Ботево, Кладенец, Корен, Кралево, Поповец, Сестринско и Стамболово.

По североизточното му подножие, между селата Корен и Голям извор, на протежение от 10 км, преминава участък от третокласен път № 505 ХасковоГолям изворСвиленград.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]