Гората

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гората
Relief Map of Bulgaria.jpg
41.716° с. ш. 26.029° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Област Хасково, Северна Гърция)
Част от Родопи
(Източни Родопи)
Най-висок връх Шейновец
Надм. височина 703,6 m

Гората е планински рид в Източните Родопи, между Хасковската хълмиста област на север и Вълчеполската котловина на юг, на територията на България Област Хасково и малка част в Северна Гърция.

Ридът се простира от запад на изток на около 45 км, а ширината му достига до 8-10 км. Очертава се ясно между Хасковската хълмиста област и долината на река Марица на север и Вълчеполската котловина на юг. На запад долината на река Бързей (десен приток на Харманлийска река) го отделя от рида Чуката, а на изток на гръцка територия склоновете му постепенно затъват в междуречието на Марица и Арда. В източната му част между гранични пирамиди с №№ от 349 до 378 преминава участък от държавната ни граница с Република Гърция.

Целият рид е ограничен от север и юг от резки, стръмни разседни склонове с праволинейни очертания. Изграден е от мезозойски шисти, старотерциерни брекчи, брекчо-конгломерати, пясъчници, варовици и ефузивни скали. Билните му части са плоски, с изолирани възвишения. Най-високата точка е връх Шейновец (703,6 м) разположен в източната му част, на около 3,5 км западно от държавната граница. По цялото си протежение ридът е вододел между водосборните басейни на Марица и Арда. По северните му склонове се спускат десните притоци на Марица — реките Бисерска, Лозенска, Дерекьой и др., а по южните — малки и къси леви притоци на Арда. Силно обрасъл с дъбови гори, на базата на които се развива горско стопанство.

По северните и южните подножия на рида в България са разположени 15 села: Воденци, Върбово, Долно Съдиево, Ефрем, Зимовина, Златоустово, Лясковец, Малко Градище, Мезек, Орешец, Поповец, Пътниково, Селска поляна, Силен и Тънково, а на гръцка територия — село Петрота.

Рида Гората се пресича от 3 пътя от Държаната пътна мрежа:

В източната част на рида, в района на село Мезек има останки от средновековна крепост и забележителната с архитектурата си тракийска гробница.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]