Червенушка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за пойната птица. За гъбата вижте Полска печурка.

Червенушка
Bullfinch male.jpg
червенушка
Pyrrhula pyrrhula female 2.jpg
червенушка
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Passeriformes Врабчоподобни
семейство: Fringillidae Чинкови
род: Pyrhula Червенушки
вид: P. pyrrhula Червенушка
Научно наименование
Уикивидове Pyrrhula pyrrhula
Linnaeus, 1758 г.
Червенушка в Общомедия

Червенушката (Pyrrhula pyrrhula) е дребна пойна птица срещаща се и на територията на България. Размерите са ѝ като на домашно врабче и има изразен полов диморфизъм, мъжкият е оцветен по-ярко и е с червеникави гърди, и двата пола са с черна горна част на главите. Човката е къса и масивна. Песента е приятна и мелодична.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Среща се почти навсякъде в Европа с изключение на южните части на Иберийския полуостров и на някои места в Азия. Обитава гористи местности, може да се срещне също и в паркове и градини, зимно време слиза от планините и често се приближава до човешки поселения. В много иглолистни гори е често срещана.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Води уседнал начин на живот. Храни се със семена от дървета, някои зелени части на растения, пъпки, плодчета, насекоми и паячета. Малките също се хранят и с омекотени семена.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Яйца на Pyrrhula pyrrhula europoea

Моногамни птици, младите мъжки обикновено през февруари се отделят от семейната си групичка и започват да пеят привличайки женски, след дълго ухажване, като се оформи двойката, тя най-често остава за цял живот. Гнезденето започва в края на април, началото на май. Гнездото се намира на 2 – 5 метра височина на най-крайните клонки на върха дървото. То е полусферично добре изплетено отвън с груби, а отвътре с фини сламки и клонки. Женската снася 5 – 6 белезникави изпъстрени нарядко с ръждиви петънца яйца, които мъти в продължение на 12 – 24 дни, през това време мъжкият я храни. Гнезди веднъж годишно. Малките остават с родителите си до началото на следващия размножителен период, а понякога и след това образувайки фамилни групички от по няколко двойки.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Червенушката понякога е отглеждана като декоративна птица заради красивите си цветове и приятна песен. Когато е взета от малка се държи напълно като домашно канарче и е привързана към собственика си. На територията на България се счита за застрашен вид и улавянето, продажбата и убиването и са забранени от закона.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Pyrrhula pyrrhula. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 26 ноември 2013. (на английски)