Чернова:Фолклорен ансамбъл „Граово“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фолклорен ансамбъл „Граово“
Фолклорен ансамбъл „Граово“
Създаване1953 г.
Перник, Народна република България
НаградиОрден Св. св. Кирил и Методий
УебсайтФейсбук страница


Фолклорен ансамбъл „Граово“ е създаден през 1953 г. към Металургичен завод „Ленин“ (дн. „Стомана-индъстри“ АД) в Перник. След 2001 г. преминава към състава на Районен младежки дом – Мошино, а от 2017 г. – става част от Общински младежки дом – Перник. Първият хореограф и един от инициаторите за сформирането на танцовия състав е Трифон Тинков.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Началото e 1953 година, когато се пуска в експлоатация първия металургичен завод в България. Група млади ентусиасти, обединени от любовта към българските песни и танци решават да създадат свой състав, в който да пеят и танцуват. Идва и първата награда – първо място в Околийския преглед в с. Църква през 1954 година. Заслужен успех за неуморния труд. През 1968 година в гр. София се провежда Девети световен младежки фестивал и единствения състав, който е поканен да представи шопския фолклор е танцовия състав при ДМЗ „Ленин. И резултатите не закъсняват. През годините следват множество участия: Седем републикански фестивала – шест златни и един сребърен медал. Участие в над 20 международни фолклорни фестивали. На ІV-тия Републикански фестивал през 1978 г. е удостоен с титлата „Представителен“ и така е признат за един от водещите колективи в страната.[1] Ансамбъл „Граово“ е носител на орден „Кирил и Методий” втора степен.[2] Първият хореограф е Трифон Тинков. Роден през 1934 г. в Стара Загора, започва работа в завод „Ленин“ през 1953 г. и оттогава до 1980 г. той неразривно е свързан с творческото израстване и големите успехи на състава. От 1984 г. и до днес хореограф на състава е Александър Нецов. Няколко поколения носят и предават любовта към българския фолклор и днес техните деца и внуци огласят репетиционните зали и концертните подиуми. Над 300 са участниците във формациите на aнсамбъла:

Народния хор към Ансамбъл „Граово“, от който са излезли толкова известни имена, е ръководен от диригента Иван Тончев в продължение на 50 години, през които той е живял с проблемите и успехите на ансамбъла, не само като диригент, но и като негов главен художествен ръководител. След пенсионирането му ръководители на народния хор са Татяна Тончева, Верка Момчилова и Емилия Боянова. Оркестърът пък е създаден първоначално от любители музиканти, но в последствие прераства в добре балансиран оркестър от професионалисти. През годините с народния оркестър са работили доста известни диригенти - Никола Атанасов, Цветан Попов, Атанас Вълчев, Таня Тончева, а сега негов ръководител е Димитър Митов.

Изяви[редактиране | редактиране на кода]

В богатата си, разнообразна програма Ансамбъл „Граово“ включва музика, песни и танци от всички фолклорни области на България. Темпераментните танци от Граово, характерните костюми, разнообразните ритми правят концертите неповторимо изживяване, както за самодейците, така и за публиката. ФА „Граово“ е с неповторим облик и очарование, спечелил много приятели в страната и чужбина.

Носител на орден „Кирил и Методий” ІІ степен, както и много награди от международни фолклорни фестивали: „Гран при“ от фестивалите в гр. Агридженто, Италия; „Гран при“ от фестивал в гр. Баня Лука, Pепублика Босна и Херцеговина; Голямата награда от фестивал в Неос Мармарас, Гърция както и много други награди от фестивали в Унгария, Германия, Франция, Белгия, Дания, Холандия и др. Класиран в Национален конкурс ТОП 10 Български танцов фолклор проведен на 14 май 2023 г., месец преди отбелязването на 70-годишния юбилей на ансамбъла (17 и 21 юни 2023).[1]

На 8 юни 2013 година са отбелязани 60 г. от създаването на ансамбъла.[3]

Групи и школи към ансамбъла[редактиране | редактиране на кода]

Групи и школи към ансамбъла [1]
Две подготвителни групи
Детски концертен състав
Средношколски концертен състав
Представителен танцов състав
Народен хор – подготвителна и концертна група
Професионален народен оркестър

Видеография[редактиране | редактиране на кода]

  • „Шопска сюита“, музика народна, хореография Александър Нецов. [4]
  • „Граовска сюита“, музика народна, хореография Александър Нецов.[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Фолклорен ансамбъл „Граово // bti.bg. Посетен на 21 април 2024.
  2. Фолклорен ансамбъл „Граово“ // pernik.bg. Посетен на 21 април 2024.
  3. „Минало, настояще, бъдеще” – отбелязване на 60 години Фолклорен ансамбъл „Граово“ // mc.government.bg. Посетен на 21 април 2024.
  4. „Шопска сюита“ – Ансамбъл „Граово“ // pinterest.com. Посетен на 21 април 2024.
  5. Граовска сюита // youtube.com. Посетен на 21 април 2024.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]