Чисамба Лунгу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чисамба Лунгу
Лична информация
ПрякорЧиса
Роден
Чисамба Лунгу
31 януари 1991 г.
Кафуе, Замбия
Ръст178
Постхалф
Настоящ отбор
ОтборФК Урал
Номер3
Национален отбор
Замбия261
Чисамба Лунгу в Общомедия

Чисамба Лунгу (на английски: Chisamba Lungu; 31 януари 1991, Кафуе) е замбийски футболист, полузащитник на екатеринбургския клуб „ФК Урал“ и националния отбор на Замбия.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Клубна[редактиране | редактиране на кода]

Кариерата си Лунгу започва през 2006 г. в отбора ФК „Кафуе“ (настоящо име — „Кафуе Селтик“). През сезона 2007/08 г. е даден под наем в един от най-титулуваните клубове на Замбия, „ЗАНАКО“.

През януари 2009 г. Чисамба Лунгу е поканен от ереванскияПюник“, заедно с друг замбийски футболист, Емануел Мбола.

През юли 2009 г. е отдаден под наем в грузинскияЗугдиди Баия“. Изигравайки в Грузии нелош сезон, през август 2010 г. Лунгу се присъединява към състава на екатеринбургския „ФК Урал“. Той става първият африкански играч в историята на клуба. Дебютът на футболиста в Първия дивизион на Русия е на 24 август, срещу „Авангард (Курск)“. Първият си гол в състава на „Урал“, Лунгу вкарва на 22 август 2012 г., като това става от дузпа в мача с белгородскияСалют“.

За националния отбор[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 г. Лунгу изиграва пет мача в състава на младежкия отбор на Замбия, а през 2010 г. дебютира в състава на основния отбор.

На 3 юни 2011 г. влиза в игра за олимпийския отбор на страната (до 23 години), в мач срещу олимпийския отбор на Алжир. Мачът завършва с победа на алжирците с резултат 3:0[1].

На 12 февруари 2012 г. играе за основния състав на Замбия в Купата на африканските нации, вкарвайки дузпата си в серията след редовното време във финалния мач.

Постижения[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]