Шарл Фабри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шарл Фабри
Maurice Paul Auguste Charles Fabry
френски физик

Роден
Починал
Париж, Франция

Националност Франция
Учил вЕкол политекник
Научна дейност
Областфизика, оптика
Учил приЖул Масе дьо Лепине
Работил вПарижки университет
Екол политекник
Институт по теоретична и приложна оптика
Марсилски университет
Известен соткриването на интерферометъра на Фабри-Перо;
откриването на озоновия слой
Шарл Фабри в Общомедия

Шарл Фабри (на френски: Charles Fabry) е френски физик, оптик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 юни 1867 година в Марсилия, Франция. Следва физика в Екол политекник и след дипломирането си се връща в родната си Марсилия, където се подготвя за държавния учителски изпит agrégation, който му дава право да преподава във френски гимназии и лицеи. Преподава в гимназии и лицеи в По (1889), Невер (1890), Бордо (1892), Марсилия (1893) и в Париж (1893). Същевременно се подготвя за докторска дисертация върху многолъчевата интерференция (интерференция на повече от две светлинни вълни).

По-голямата част от кариерата му (27 години) преминава във Факултета на науките на Марсилския университет. През 1921 е назначен за професор по обща физика в Парижкия университет и директор на новооснования Институт по теоретична и приложна оптика. Днес, една от неговите лаборатории носи името на Фабри. През 1926 наследява своя колега и приятел Алфред Перо като професор в Екол политекник.

Умира на 11 декември 1945 година в Париж на 78-годишна възраст.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

Усилията му върху изследването на многолъчевата интерференция се увенчават с изобретяването на интерферометъра на Фабри-Перо (заедно с Алфред Перо). Когато светлинните вълни преминават през този интерферометър (или още наричан Еталон на Фабри-Перо), някои дължини на вълната се погасяват (за тях уредът действа като филтър), а други се усилват. Фабри бързо разбира значението на този уред за извършването на прецизни спектрални наблюдения и воден от интереса си към астрофизиката, започва да наблюдава през него различни небесни обекти заедно със своя колега Анри Бюисон. С него наблюдават спектрални линии на непознат елемент, който бива наречен „небулий“. По-късно, американската астрономка Айра Боуен доказва, че всъщност става въпрос за забранени преходи в единично и двойно йонизиран кислород и единично йонизиран азот. По-нататък, Фабри и Бюисон откриват, че поглъщането на ултравиолетовите лъчи се дължи на озонов слой, разположен високо в земната атмосфера.

Източници[редактиране | редактиране на кода]