Шипове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Шипове (медицински Exostosis или множествена екзостоза) е заболяване на опорно-двигателната система. Състои се във формиране на ново костно образувание върху съществуваща кост. Заболяваннето е характерно за по-възрастните хора и е по-често срещано при хора, които се занимават с физическа работа.

Причини за заболяването[редактиране | edit source]

Основните причини за това заболяване са неправилно хранене, изкривяването на гръбначния стълб (сколиоза) и травмите. Други фактори които засилват болестта могат да бъдат простудни заболявания и нарушаване на обмяната на веществата.

Същност и симптоми[редактиране | edit source]

Шиповете са заболяване на ставите, свързано с артрит, при което израстването на нови кости може да притисне нерви, кръвоносни съдове и да доведе до обездвижване и деформация. Най-често засегнати са тазобедрените и коленните стави, гръбначният стълб, петите, врата и раменете. Съпроводени са с болки, които може да са от слаби до силни, в зависимост от мястото и общото състояние. Понякога се образуват подутини под кожата и мускулни спазми.

Лечение[редактиране | edit source]

В много случаи лекарите са на мнение, че шиповете не се лекуват. Въпреки това при някои от тях може да помогне хирургична намеса. За облекчаване на симптомите може да се приложи лечение насочено към отстраняване на първопричините на заболяването: неправилното хранене, лошото храносмилане, нарушената обмяна на веществата и недостатъчната двигателна активност. Действията и усилията на пациента трябва да са насочени към отслабване, занимания с физически упражнения и изчистване на токсините, особено в дебелото черво. Към това могат да се прибавят различни нагревки, компреси, масажи, физиотерапия и бани.

Външни препратки[редактиране | edit source]