Щази

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Щази
Flagge des Ministeriums für Staatssicherheit.svg
Emblem Stasi.svg
Щаб-квартирата на Щази
Щаб-квартирата на Щази
Информация
Тип тайна полиция
Основана 8 февруари 1950 г.
Закрита 13 януари 1990 г.
Правно положение разформирована
Седалище Източен Берлин, Flag of East Germany.svg Германска демократична република
Официални езици немски език
Ръководител Волфганг Шваниц
Членове засекретено

Министерството на държавната сигурност (на немски: Ministerium für Staatssicherheit), известно повече като Щази (Stasi – съкращение от името му), е най-голямата организация в Германската демократическа република, занимавала се с дейности по разузнаването и сигурността. Централата на Щази е в столицата Източен Берлин, като най-голямата мрежа от комплекси се намира в квартал Лихтенберг.

История[редактиране | редактиране на кода]

Щази е създадено на 8 февруари 1950 г. с решение на Министерския съвет. Първият му началник е Вилхелм Цайсер, а негов заместник е Ерих Милке. Милке заема мястото на Цайсер през 1957 г., а Маркус Волф оглавява отдел „Чуждестранно разузнаване“ (Hauptverwaltung Aufklärung).

Щази следва модела на съветския НКВД, а наследникът му КГБ гледа на него като на изключително предан и ефективен партньор сред разузнавателните служби на страните от Организацията на Варшавския договор.

Оказва силно влияние върху почти всеки аспект от живота в ГДР. До средата на 1980-те години функционира мрежа от цивилни доносници, като в Западна Германия положението е същото. До рухването на Източна Германия през 1990 г. Щази има около 91 000 редовни служители и 300 000 доносници (за сравнение – в Гърция по същото време такива са около 200 000 души при 2 пъти по-малко население).

Щази следи източногерманските граждани за политически неправилно поведение, по което си прилича с дейностите, развивани преди от Гестапо. По време на „нежната революция“ от 1989 г. в бюрата на Щази нахлуват разгневени граждани, но преди това голямо количество компрометиращ материал е унищожен от офицерите на Щази. Останалите досиета могат да бъдат поискани за разглеждане.

След обединението на Германия става ясно, че Щази тайно е подпомагала леви терористични групировки като фракцията „Червена армия“. Важен фактор за разтурянето на тези групировки е загубата на подкрепата от Щази.

Важни фигури[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]