Южна Стварност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Южна Стварност“
„Jужна Стварност“
Južna Stavrnost.jpg
Информация
Начало декември 1939 бр.
Редактор Виктор Акимович
Език сръбски
Тираж 2500 бр.

„Южна Стварност“ (на сръбски: Jужна Стварност, в превод Южна действителност) е прокомунистически вестник, свързан с културните права в Македония.

От вестника излиза само 1 брой в Марибор, Словения, през декември 1939 година, размножен в 2500 екземпляра. В уводната статия се казва:

Започнахме вестник „Южна Стварност“, със задачата да се постави в служба на най-широките слоеве на нашата покрайнина, в границите на възможностите обективно да ги известява и из него да се чуе честната дума по всички питания, които ги интересуват масите от нашата покрайнина“.

Сред темите на вестника е отворено писмо до академик Никола Вулич, свързано с неговата реч пред Сръбския културен клуб в Белград. Там Вулич говори за историята на Македония и македонците и говори за избора между: „Южна Сърбия или Македония“. Собственик и главен, и отговорен редактор, но и автор на статиите е тетовецът новинар и поет Виктор Акимович, женен за словенката Милена от Марибор.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 651 - 652.
     Портал „Македония“         Портал „Македония