Южна Стварност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Южна Стварност“
„Jужна Стварност“
Информация
Началодекември 1939 бр.
РедакторВиктор Акимович
Езиксръбски
Тираж2500 бр.

„Южна Стварност“ (на сръбски: Jужна Стварност, в превод Южна действителност) е прокомунистически вестник, свързан с културните права в Македония.

От вестника излиза само 1 брой в Марибор, Словения, през декември 1939 година, размножен в 2500 екземпляра. В уводната статия се казва:

Започнахме вестник „Южна Стварност“, със задачата да се постави в служба на най-широките слоеве на нашата покрайнина, в границите на възможностите обективно да ги известява и из него да се чуе честната дума по всички питания, които ги интересуват масите от нашата покрайнина“.

Сред темите на вестника е отворено писмо до академик Никола Вулич, свързано с неговата реч пред Сръбския културен клуб в Белград. Там Вулич говори за историята на Македония и македонците и говори за избора между: „Южна Сърбия или Македония“. Собственик и главен, и отговорен редактор, но и автор на статиите е тетовецът новинар и поет Виктор Акимович, женен за словенката Милена от Марибор.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 651 - 652. (на македонска литературна норма)