Юзефа Ростковска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юзефа Ростковска
военополеви фелдшер
Юзефа Ростковска, юбилейна листовка
Юзефа Ростковска, юбилейна листовка

Звание военополеви фелдшер
Служил на Flag of the Duchy of Warsaw.svg Варшавско херцогство
Flag of the Ottoman Empire.svg Османска империя
Военно формирование санитарни части
Битки/войни Полско въстание (1830)Кримска война
Награди POL Virtuti Militari Srebrny BAR.svgVirtuti Militari
Order of the Medjidie lenta.pngМеджидие

Родена
19 март 1784 г.(1784-03-19)
Починала
18 юли 1896 г. (на 112 г.)
Юзефа Ростковска в Общомедия
Мемориал сред героините от Ноемврийското въстание

Юзефа Ростковска от дома Мазуркевич, известна и като Клучицка (родена на 19 март 1784 или 1798 във Варшава, починала на 18 юли 1896, е полска участничка в Ноемврийското въстание, фелдшерка и емигрантка във Франция.

Военослужещ от Полската султанска дивизия през Кримската война[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Налице са различни данни за това коя е реалната нейна дата на раждане, както и коя е самоличността на баща ѝ. Според акта за смърт и статии във френската преса Юзефа е родена през март 1784 като дъщеря на Станислав Мазуркевич (кралски касиер) и Агнешка Коморовска; данни от 1855 на свой ред сочат за дата на раждане 19 март 1798. Последната дата изглежда твърде късна, като се вземе под внимание, че по време на Кампанията на Наполеон през 1812 Юзефа вече е омъжена жена с няколко деца. Датата 1784 също може да предизвика съмнение, което се дължи на по-късната съдба на Юзефа – участие във въстанието в напредналата възраст от почти 50 години, по-късно, в кримската война на 70 години и явно изключително дълголетие (112 години)[2].

Първият ѝ съпруг е познат под името Клучицки – улански подофицер, участник в Наполеоновите войни, предполага се, че е сред загиналите по време на ноемврийското въстание. Юзефа започва военна служба през януари 1831 като младши фелдшер с разрешение на началника Ян Щумер под мъжко име - Юзеф Kлучицки, което е често срещана практика през периода. От август 1831 тя е старши фелдшер в 10-ти полк на линейната пехота, където служи с бъдещия си съпруг и другар по съдба Даниел Ростковски. Юзефа участва в много битки на бунтовниците и два пъти е ранявана. За заслугите ѝ в защитата на Варшава на 11 септември 1831 тя е наградена със Сребърен Кръст на Ордена "Virtuti Militari".

През октомври 1831 Юзефа напуска полските земи през Германия и се установява във Франция. След като се омъжва за Даниел те живеят в Авиньон и Монпелие, а от 1848 в Париж. Работи в полската политическа емиграция и подписва манифестът срещу Националния Комитет (1832). Получаваща постоянна френска пенсия като полски ветеран, тя я губи след като се признава за съпруга на емигрант, а не за действителен участник в бунта. За възстановяването на предишната сума на приходите ѝ се намесва успешно Адам Йежи Чарториски. През 1855 Юзефа се връща на военна служба за да участва в Кримската война като помощник-лекар при щабквартирата на турска дивизия. На път за Турция се среща с Адам Мицкевич, на който не прави добро впечатление[3].

През 1857 г. Юзефа се завръща в Париж, а три години по-късно заедно с мъжа си са живели в Аниш в Северна Франция, откъдето продължава да се занимава със социални дейности, като грижите ѝ за болни работещи ѝ печелят симпатиите в града. Стотният рожден ден на Юзефа Ростковска е отбелязан с общински банкет и юбилейни листовки. Някои от тях са запазени в архива на град Лил и гласят:

Първенецът сред столетниците на Аниш
госпожа вдовицата на Даниел Ростковски
на възраст 112 години

— Grand Écho du Nord,
Лил, 2 декември 1895

Не е ясно колко деца има от първия брак; вероятно нито един от тях не е надживял111о майка си. Френската преса тиражира числото дванадесет синове и три дъщери, може би повечето от тези деца не доживяват пълнолетие. Вторият брак остава бездетен. След смъртта ѝ тя е погребан в гробището в Aниш[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Henri Musielak, Polonica w Archiwum Północnej Francji w Lille. Archeion, t. LXII, 1975 Dokumenty dot.bohaterki...Józefy Rostkowskiej, córki szambelana króla polskiego. Wystawa w Aniche. Narodowiec [Lens/Francja]. 20.10.1987
  2. Janusz Pezda, Józefa Rostkowska, w: Polski Słownik Biograficzny, tom XXXII, 1989
  3. Henri Musielak, W 100. rocznicę śmierci śp. Józefy Rostkowskiej – bohaterki Powstania Listopadowego. Dziennik Polski [Londyn]. 5.06.1996
  4. Henri Musielak, Niezwykłe dzieje Józefy Rostkowskiej. Życie Warszawy. 20-21.07.1996

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Józefa Rostkowska“ в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.