Юмруци в пръстта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юмруци в пръстта
РежисьориМилен Гетов
СценаристиНикола Статков,
Иван Славков
В ролитеИван Иванов,
Виолета Гиндева,
Антон Горчев,
Григор Вачков
МузикаТончо Русев
ОператорИвайло Тренчев
Премиера21 януари 1980 г.
СтранаБългария Народна република България
Езикбългарски
Цветностцветен
Външни препратки
IMDb

„Юмруци в пръстта“ е български игрален филм (драма) от 1980 година на режисьора Милен Гетов, по сценарий на Никола Статков и Иван Славков. Оператор е Ивайло Тренчев. Музиката във филма е композирана от Тончо Русев.

Филмът проследява съдбата на шестте ястребинчета, заснет е в с. Медвен и околностите на Котленския Балкан.

Годините на антифашистката борба. В едно село пристига жандармерийската част на поручик Янкулов, който някога е бил учител тук. Много неща в селото са се променили – бившият му колега, учителят Иван Кабанеца е станал командир на партизански отряд, Мария – момичето, което е обичал, се е оженило за Кабанеца... Жандармерийската част трябва да ликвидира партизанския отряд и неговите ятаци. Янкулов е убеден, че новият ред трябва да се отстоява с цената на всичко. Негов идеал в това отношение е Хитлерова Германия. Но действителността разсейва илюзиите на Янкулов. Почитателят на Ницше, на идеята за „свръхчовека“ постепенно разбира жестоката алтернатива – трябва да стане убиец, за да оправдае полицейската униформа.

Арестувани са всички близки на партизаните – жени, деца и старци... Военният камион пъпли по планинския скат и оставя след себе си трупове... за да завърши своя път в пропастта. След него остава облак дим, който след като се разсейва, открива партизанската колона, поела своя път...

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]