Юмруци в пръстта

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юмруци в пръстта
Режисьори Милен Гетов
Сценаристи Никола Статков,
Иван Славков
В ролите Иван Иванов,
Виолета Гиндева,
Антон Горчев,
Григор Вачков
Музика Тончо Русев
Оператор Ивайло Тренчев
Премиера 21 януари 1980 г.
Страна България Народна република България
Език български
Цветност цветен
Външни препратки
IMDb

„Юмруци в пръстта“ е български игрален филм (драма) от 1980 година на режисьора Милен Гетов, по сценарий на Никола Статков и Иван Славков. Оператор е Ивайло Тренчев. Музиката във филма е композирана от Тончо Русев.

Филмът проследява съдбата на шестте ястребинчета, заснет е в с. Медвен и околностите на Котленския Балкан.

Годините на антифашистката борба. В едно село пристига жандармерийската част на поручик Янкулов, който някога е бил учител тук. Много неща в селото са се променили – бившият му колега, учителят Иван Кабанеца е станал командир на партизански отряд, Мария – момичето, което е обичал, се е оженило за Кабанеца... Жандармерийската част трябва да ликвидира партизанския отряд и неговите ятаци. Янкулов е убеден, че новият ред трябва да се отстоява с цената на всичко. Негов идеал в това отношение е Хитлерова Германия. Но действителността разсейва илюзиите на Янкулов. Почитателят на Ницше, на идеята за „свръхчовека“ постепенно разбира жестоката алтернатива – трябва да стане убиец, за да оправдае полицейската униформа.

Арестувани са всички близки на партизаните – жени, деца и старци... Военният камион пъпли по планинския скат и оставя след себе си трупове... за да завърши своя път в пропастта. След него остава облак дим, който след като се разсейва, открива партизанската колона, поела своя път...

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]