Юндола (седловина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Юндола.

Юндола (седловина)
Bulgaria location map.svg
42.0617° с. ш. 23.86° и. д.
Юндола (седловина)
Юндола (седловина)
Г. К.: 42° 03' 42'' N, 23° 51' 36'' E
Тип на обекта: седловина
Данни
Надм. височина: 1408 m
държава: България
планина: Рила и Родопи

Седловината Юндола е планинска седловина (проход) в Южна България, между планините Източна Рила на северозапад и Родопите на югоизток в Община Велинград, област Пазарджик.

Седловината е с надморската височина от 1408 m и е с важно транспортно и стратегическо значение. През нея преминава участък (от km 49,4 до km 61,3) от второкласния Републикански път II-84 ЗвъничевоВелинградРазлог, който се поддържа целогодишно за преминаване на МПС. В района на седловината се намира село Юндола, което е същевременно и планински курорт от национално значение. Той е оборудван със ски писти и ски-влекове през зимата. От курорта могат да се поемат различни туристически маршрути в Рила и Родопите. Интересни обекти в околността са: резерватите „Рогачица“ и „Валявиците“ в Рила, местността Филибишка поляна, местността Черновец в Родопите, местността Куртово, природната забележителност Пашови скали и спортната база Белмекен.

На седловината, надясно на североизток, надолу по долината на река Яденица (десен приток на Марица) се отклонява третокласния Републикански път III-842 за град Белово, а на северозапад – общински път за язовир Белмекен и спортния комплекс Белмекен.

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]