Юрий Щерк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юрий Щерк
български дипломат
Юрий Щерк 
Роден: 10 октомври 1962 г. (56 г.)

Юрий Борисов Щерк е български дипломат.

Завършва „Международно право“ в Московския държавен институт по международни отношения през 1989 г. Бил е специализант по програмата за дипломатическо обучение в Станфордския университет, Калифорния, САЩ; има D.E.A. (степен за следдипломно обучение, diplôme d'études approfondies) по политически науки, профил „Европейска интеграция“ в Института за политически науки в Университета „Робер Шуман”, Страсбург, Франция.

Работи в българската дипломатическа служба повече от 20 г. Заема следните длъжности в Министерството на външните работи: референт, началник на Отдел „Международно публично право“, директор на Дирекция „НАТО“ и генерален директор по политическите въпроси и въпросите на сигурността.

На задгранична дипломатическа работа е бил постоянен представител в Съвета на Европа, Страсбург, а от 31 януари 2011 г. до януари 2013 г. е посланик в Израел[1].

В специално изявление баронеса Катрин Аштън - върховната представителка на ЕС по външната политика, обявява на 17 май 2012 г. назначението на посланик Юрий Щерк за ръководител на делегацията на ЕС в Узбекистан. „Той е вторият български дипломат, избран да ръководи делегация на ЕС след Филип Димитров, ръководител на мисията на ЕС в Грузия“, отбелязва Николай Младенов, министър на външните работи.

Щерк е женен, с дете.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]