Юрис Хартманис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Юрис Хартманис
Juris Hartmanis
американски информатик от латвийски произход
Хартманис през 2002 г.
Хартманис през 2002 г.

Роден

Образование Калифорнийски технологичен институт
Масачузетски технологичен институт
Марбургски университет
Миссурийски университет в Канзас-Сити
Работил в Университет Корнел
Дженерал Илектрик
Братя/сестри Астрид Иваск
Юрис Хартманис в Общомедия

Юрис Хартманис (на латвийски: Juris Hartmanis) е известен американски информатик теоретик от латвийски произход, който заедно с Ричард Стърнс получава през 1993 година наградата „Тюринг“ като признание за статията им, полагаща основите на теорията на изчислителната сложност.

Хартманис е роден в Латвия в семейството на генерала от латвийската армия Мартинш Хартманис. След като през 1940 година СССР окупира Латвия баща му е арестуван и умира в затвора. В края на Втората световна война, съпругата и децата на Мартинш Хартманис напускат Латвия като бежанци от страх за сигурността си. Първо бягат в Германия, където Юрис Хартманис получава магистърска степен по физика от Марбургския университет. После се мести в САЩ, където през 1951 година получава магистърска степен по приложна математика в Университета на Канзас Сити (днес Университет на Мисури – Канзас Сити). Защитава докторат по математика от Калифорнийския технологичен институт под научното ръководство на Робърт Дилуърт през 1955 година. През май 1999 година Университетът го награждава с титлата „почетен доктор“.

След период на преподавателска дейност в Университета Корнел[1] и Охайския щатски университет, през 1958 година Хартманис постъпва на работа в изследователската лаборатория на General Electric. Докато е там разработва много принципи от областта на теорията на изчислителната сложност. През 1965, става професор в Университета Корнел, където е един от основателите и първи председател на катедрата по компютърни науки (една от първите в света университетски катедри в тази област). Хартманис е пожизнен член на Асоциацията за компютърна техника и на Американското математическо общество[2], както и член на Националната инженерна академия и Националната академия на науките на САЩ.[3]

Той е най-известен със съвместната си статия с Ричард Стърнс, за която получава наградата „Тюринг“, в която въвежда класовете на сложност по време и доказва теоремата за времевата йерархия. Друга статия на Хартманис от 1977 година с Ленард Бърман, въвежда все още нерешената Хипотеза на Бърман-Хартманис че всички NP-пълни езици са изоморфни по полиномиално време.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Juris Hartmanis“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.