Кен Томпсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кен Томпсън
Ken Thompson
американски програмист
Томпсън (вляво) с Денис Ричи
Томпсън (вляво) с Денис Ричи

Роден
Националност САЩ американско
Техника
Област Програмиране
Образование Калифорнийски университет, Бъркли
Учил при Елвин Берлекамп
Известен с Unix
Plan 9
B (език за програмиране)
UTF-8
Регулярни изрази
QED и ed
Belle
Ендшпилни таблици
Награди Награда „Тюринг“
Национален медал в областта на технологиите и иновациите
Награда „Цутому Канаи“
Награда на Япония
Кен Томпсън
Ken Thompson
в Общомедия

Кѐнет Лейн То̀мпсън (на английски: Kenneth Lane Thompson), популярен просто като Кен (на английски: ken, често изписвано именно с малка буква, по аналогия с потребителско име или имейл адрес) в средите на хакерите,[1] е изтъкнат американски пионер в областта на компютърните науки.

Томпсън е известен преди всичко като един от създателите на операционната система Unix в сътрудничество с Денис Ричи, Браян Керниган и други изследователи в компанията Bell Labs, по това време подразделение на AT&T. Той също е основен разработчик на езика за програмиране B, впоследствие послужил като основа за езика C.[2] Томпсън е и един от главните проектанти и разработчици на операционната система Plan 9, която се явява последващо развитие на концепциите, заложени в Unix.

Други съществени приноси на Томпсън са работата му върху регулярните изрази и някои от ранните текстови редактори, като QED и ed (последният все още е стандартен компонент в различните Unix, Линукс и BSD системи), разработките в областта на ендшпилните таблици, както и компютърният шах Belle.

Заедно с Роб Пайк, Томпсън проектира кодировката UTF-8,[3] която днес се използва изключително широко в компютърните системи и Интернет, а в сътрудничество също с Робърт Гриземер, от 2007 насам работи върху новия език за програмиране Go на Google, чиято първа бета версия излиза през 2009.


През 1983 на Томпсън и Денис Ричи е присъдена престижната Награда „Тюринг“ за изключителните им приноси в областта на компютърните науки. Отново съвместно, през 1999, двамата са наградени с американския Национален медал в областта на технологиите и иновациите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ken: /ken/, n.. // The Jargon File (version 4.4.7). Посетен на 2011-02-04.
  2. Dennis M. Ritchie. The Development of the C Language*. // Bell Labs/Lucent Technologies. Посетен на 2011-02-04.
  3. Rob Pike. UTF-8 history. // Посетен на 2011-02-04.