Ян Карски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ян Карски
Jan Karski
полски историк и икономист
Роден
Починал
13 юли 2000 г. (86 г.)
ПогребанСАЩ

РелигияКатолическа църква
Учил вДжорджтаунски университет
Лвовски университет
Варшавски университет
Научна дейност
ОбластИкономика
Работил вДжорджтаунски университет
НаградиПрезидентски медал на Свободата (САЩ)
Семейство
СъпругаПола Ниренска

Уебсайтwww.jankarski.net/en
Ян Карски в Общомедия

Ян Ка̀рски, с рождено име Ян Рому̀алд Кожелѐвски (на полски: Jan Karski, Jan Romuald Kozielewski) е полски офицер, куриер на Армия Крайова.

Ян Карски провежда една от най-паметните мисии по време на Втората световна война – кръстосва Европа и Северна Америка през 1942 – 1943 г., за да информира западните лидери, че Холокостът е в ход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 юни 1914 г. в Лодз, град, който тогава е част от Руската империя. Завършва право и дипломация в Лвов през 1935 г. След избухването на Втората световна война попада за кратко в съветски плен. Успява да избяга от военнопленническия лагер и постъпва в редовете на Армия Крайова. Езиковите му умения го правят изключително ценен за полската съпротива и той е използван като куриер между полското изгнаническо правителство в Лондон и Армия Крайова.

Известната историческа мисия на Карски е планирана и подготвена от антинацисткото движение в окупирана Европа и нелегалното Правителство на Полша в емиграция в Лондон. Само на 28 години Карски е избран за тази необикновена, трудна и опасна задача заради проверените му човешки качества, образованието и стажа му на дипломат, перфектното владеене на английски, немски и френски език, както и заради фотографската му памет. Първоначално той рисковано събира информация на територията на Полша, като успява да проникне два пъти във Варшавското гето, както и под прикритие в Преходния лагер в Избица, от който евреите са транспортирани в лагерите на смъртта. Той лично се убеждава в нацистката практика на геноцид спрямо евреите и е първият, който събира критичен обем факти за Холокоста. На тази основа в периода 1942 – 1943 г. информира първо полското правителство в Лондон за факта и практиките на нацисткия геноцид над евреите, който по това време се осъществява главно на полска територия. През 1942 г. под псевдонима Ян Карски, който оттук нататък използва постоянно, заминава на поредната си мисия в САЩ и Великобритания. Една от основните му задачи е да информира правителствата на съюзниците за трагичното положение на еврейското население под германска окупация и, по-важното, за целенасочената системност в избиването на евреи в Полша. През юли 1943 г. Карски се среща с американския президент Рузвелт, когото информира за положението в окупираната от нацистите Полша.[1]

Описаните от Карски факти са възприети като преувеличени с подозрението, че са политически повлияни от полското правителство в емиграция.

След края на Втората световна война Карски остава в САЩ. Чете лекции в Джорджтаунския университет.

Паметник на Ян Карски в Келце

Поради своята дейност Карски е носител на множество международни отличия – титлата „Праведник на света“, доктор хонорис кауза на осем полски и чуждестранни университети, кавалер на „Ордена на Белия орел“ (най-високото полско държавно отличие) и е обявен за почетен гражданин на Израел. Сеймът на Република Полша обявява 2014 г. за Година на Ян Карски. През май 2012 г. посмъртно е награден от американския президент Барак Обама с „Медал на свободата“.

Ян Карски с генерал Колин Пауъл при откриването на Мемориален музей на Холокоста в САЩ

Самият той учредява награда „Ян Карски и Пола Ниренска“, връчвана ежегодно от YIVO в Ню Йорк и Еврейския исторически институт във Варшава на автори на публикации, посветени на ролята и приноса на полските евреи в полската култура. Aмериканското списание „Нюзуик“ поставя Ян Карски сред най-великите личности на XX век, а военната му мисия е обявена за един от крайъгълните моралните камъни на цивилизацията.

Аз бях незначителен дребен човек. Моята мисия беше важна“, казва за себе си Ян Карски. Нобеловият лауреат Ели Визел пише за него: „Човешкото и хуманистично послание на Карски има стойност, която нито ходът на времето, нито силите на злото могат да изтрият или намалят. Благодарение на него повече от едно поколение продължава да вярва в човешкото милосърдие“.

На негово име на 12 ноември 2012 г. е създадена Образователна фондация „Ян Карски“ (на английски: Jan Karski Educational Foundation; на полски: Fundacja Edukacyjna Jana Karskiego), която продължава мисията на Jan Karski US Centennial Campaign. В резултат на дейността на фондацията, Ян Карски посмъртно е удостоен с американския „Медал на свободата“ през май 2012 г. Фондацията има за цел да направи постиженията на Ян Карски като международен символ на гражданската отговорност и да запознаят обществото с безценното наследство, оставено от него.[2]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Публикации на Ян Карски
 • „Polish Death Camp.“ Collier's, 14 октомври 1944, pp. 18 – 19, 60 – 61.
 • Courier from Poland: The Story of a Secret State, Boston 1944 (Полско изд.: Tajne państwo: opowieść o polskim Podziemiu, Warszawa 1999).
 • Wielkie mocarstwa wobec Polski: 1919 – 1945 od Wersalu do Jałty. wyd. I krajowe Warszawa 1992, Wyd. Państwowy Instytut Wydawniczy ISBN 83-06-02162-2
 • Tajna dyplomacja Churchilla i Roosevelta w sprawie Polski: 1940 – 1945.
 • Polska powinna stać się pomostem między narodami Europy Zachodniej i jej wschodnimi sąsiadami, Łódź 1997.
 • Jan Karski. Story of a Secret State. Simon Publications, 2001. ISBN 1-931541-39-6. с. 391.
За него
Гробът на Ян Карски и Пола Ниренска-Карски във Вашингтон
 • E. Thomas Wood & Stanisław M. Jankowski (1994). Karski: How One Man Tried to Stop the Holocaust. John Wiley & Sons Inc. page 316; ISBN 0-471-01856-2
 • J. Korczak, Misja ostatniej nadziei, Warszawa 1992.
 • E. T. Wood, Karski: opowieść o emisariuszu, Kraków 1996.
 • J. Korczak, Karski, Warszawa 2001.
 • S. M. Jankowski, Karski: raporty tajnego emisariusza, Poznań 2009.
 • Henry R. Lew, Lion Hearts Hybrid Publishers, Melbourne, Australia 2012.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Claude Lanzmann on why Holocaust documentary Shoah still matters. // The Guardian. 9 June 2011. Посетен на 19 June 2021.
 2. ((pl)) Fundacja Edukacyjna Jana Karskiego. jankarski.net/pl.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]