Ян Майен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Остров Ян Майен

Ян Майен (на норвежки: Jan Mayen) е норвежки остров в Северния ледовит океан. Разположен е на 500 km източно от Гренландия, на 600 km северно от Исландия и на 1000 км западно от континентална Норвегия. Площта на острова е 387 km2.

Формално се приема, че е открит през лятото на 1614 г. от холандеца Ян Майен – капитан на китоловен кораб. През същото лято, няколко седмици по-рано, е открит и от капитана на друга холандска експедиция, която обаче пази това в тайна, страхувайки се конкуренцията да не разбере за острова, поради което за откривател е обявен Майен, и така от 1620 г. нататък в картите островът започва да се назовава със сегашното си име. През 1631 г. друг холандски капитан заявява, че английската експедиция, на която е бил начело, открива острова най-рано, още през юни 1614 г. Има и твърдения, че островът е открит още по-рано, но те не са доказани.

Островът има само временно население от периодично сменяни военнослужещи в Норвежките въоръжени сили и служители на Норвежкия метеорологичен институт. Селището, в което те живеят – Олонкинбюен, е единственото населено място на острова и негова неофициална столица.

На остров Ян Майен се намира единственият действащ вулкан на норвежка територия. Наcелението на острова е 18 човека. Самият вулкан е на около 2 милиона години.