10 неща, които мразя у теб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
10 неща, които мразя у теб
10 Things I Hate About You
РежисьориГил Юнгер
ПродуцентиАндрю Лазар
СценаристиКирстен Смит
Карън Луц
Базиран наУкротяване на опърничавата“ от Уилям Шекспир
В ролитеДжулия Стайлс
Хийт Леджър
Джоузеф Гордън-Левит
Андрю Кийгън
Алисън Джени
МузикаРичард Гибс
Филмово студиоTouchstone Pictures
РазпространителBuena Vista Pictures
Премиера31 март 1999
(САЩ)
Времетраене97 минути
СтранаСАЩ
Езиканглийски
Бюджет16 000 000
Външни препратки
IMDb Allmovie
10 неща, които мразя у теб в Общомедия

10 неща, които мразя у теб (на английски: 10 Things I Hate About You) е американска романтична комедия от 1999 г. с участието на Джулия Стайлс, Хийт Леджър, Джоузеф Гордън-Левит, Андрю Кийгън, Дейвид Крумхолц и Лариса Олейник. Филмът е режисиран от Гил Юнгер и е частично базиран на шекспировата комедия „Укротяването на опърничавата“, пренесен в съвременната американска гимназия. Това се счита за филма, който лансира кариерата на Хийт Леджър. В него той е само на 20 години.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието е съсредоточено върху новия ученик Камерън Джеймс (Джоузеф Гордън-Левит). Камерън се влюбва в Бианка Стратфорд, симпатично момиче от 10-и клас (Лариса Олейник), но е информиран от новия си приятел Майкъл Екман (Дейвид Крумхолц), че на Бианка не ̀и е разрешено да излиза навън с приятели, докато по-голямата ̀и сестра, Кат (Джулия Стайлс), не си намери приятел и не започне да излиза на срещи. Камерън и Майкъл измислят план – да намерят гадже на Кат. В него включват още едно момче, което също харесва Бианка, Джоуи (Андрю Кийгън), който да плати на някой ученик (за предпочитане с лоша репутация, защото самата Кат има лоша репутация и никой не иска да излезе с нея) да я ухажва.

Патрик Верона (Хийт Леджър) изглежда перфектен за целта, неговата репутация е опетнена и почти всички се страхуват от него. Кат е мъжкарана, на която никой не може да се опълчи. Но освен особнячка, тя е и много умна и хитра. След сключването на сделката, Патрик упорито я ухажва, тя обаче дълго устоява на неговите предложения. Накрая се съгласява да отиде с него на събиране след като го вижда на концерт на любимия си състав. Така Бианка също може да отиде. На събирамето Камерън разбира, че Бианка всъщност е искала Джоуи през цялото време, докато Кат се напива и се оставя на грижите на Патрик, който много внимателно се грижи за нея. Бианка прекарва известно време с Джоуи и разбира, че той всъщност е повърхностен и самовлюбен и разбира, че единствената му цел е да спи с нея. Камерън я закарва в къщи и разкрива чувствата си към нея. Тя го целува и слиза от колата, оставяйки го щастлив и объркан. Патрик занася Кат в колата си, докато тя е още пияна. Тя иска да го целуне, но той се дръпва, при което тя се вбесява.

Патрик осъзнава, че се е влюбил в Кат и се опитва да си я върне. Джоуи му плаща $300 за да заведе Кат на абитуриентския бал. В началото Патрик не е съгласен да вземе парите, но после ги приема. Кат отказва да отиде на бала, мислейки че Патрик има скрит мотив, но накрая се съгласява. В разговор между двете сестри Кат разкрива на Бианка, че след като майка им ги е напуснала, тя е спала с Джоуи в момент на мъка и че сега се опитва да предпази по-малката си сестра, която е напът да направи същата грешка. Кат и Патрик отиват на бала, а Бианка отива с Камерън.

На бала Джоуи намира Патрик и му извиква ядосано, че той е спазил своята част от сделката и му е платил да е с Кат, а сега Бианка е с Камерън. Кат чува това и без да изслуша обяснението на Патрик, си тръгва. Джоуи удря Камерън, но след това Бианка му разбива носа пред целия випуск. Джоуи е разглезен и се притеснява само да не си счупи носа, защото е модел и на следващия ден снима реклами. Въпреки това Бианка го удря 3 пъти – веднъж за това, че е ударил Камерън, веднъж заради сестра си и веднъж за това че е бил неискрен с нея. На следващия ден, Кат чете домашното си по английски пред целия клас, което е интерпретация на 141-вия сонет на Уилям Шекспир. Тя се разплаква, докато го чете, защото в него описва своите чувства към Патрик. Той разбира че чувствата им са взаимни и за да ѝ се извини за недоразумението, ѝ купува китарата, която тя от много време иска да има с парите, които Джоуи му плаща, за да я изведе.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьори[редактиране | редактиране на кода]

Музика към филма[редактиране | редактиране на кода]

 1. Letters to Cleo – „I Want You to Want Me“
 2. Semisonic – „FNT“
 3. Sister Hazel – „Your Winter“
 4. Jessica Riddle – „Even Angels Fall“
 5. Save Ferris – „I Know“
 6. Leroy (musician)|Leroy – „New World“
 7. Ta-Gana – „Saturday Night (Bay City Rollers song)|Saturday Night“
 8. Joan Armatrading – „The Weakness in Me“
 9. George Clinton (funk musician)|George Clinton – „Atomic Dog“
 10. Brick (band)|Brick – „Dazz“
 11. The Cardigans – „War“
 12. Madness (band)|Madness – „Wings of a Dove“
 13. Letters to Cleo – „Cruel to Be Kind“
 14. Richard Gibbs – „One More Time“
 15. Joan Jett – „Bad Reputation“

Друга музика[редактиране | редактиране на кода]

 • Air – „Sexy Boy“
 • Spiderbait – „Calypso“
 • Barenaked Ladies – „One Week“

Дублаж[редактиране | редактиране на кода]

През януари 2008 г. Нова телевизия излъчва филма с нов български дублаж, специално създаден за телевизията. Дублажът е от Арс Диджитал Студио, чийто име не се споменава. Екипът се състои от:

Арс Диджитал Студио (2008)
Преводач Яна Янева
Режисьор на дублажа Венета Маринова
Тонрежисьор Михаил Михайлов
Озвучаващи артисти Поликсена Костова
Нина Гавазова
Тодор Николов
Камен Асенов
Борис Чернев

След това се излъчва повторно на 20 декември 2021 г. по Fox Life с нов дублаж, обработен в студио Про Филмс.

Про Филмс (2021)
Режисьор на дублажа Анна Тодорова
Тонрежисьор Детелина Ралчевска
Озвучаващи артисти Христина Ибришимова
Гергана Стоянова
Георги Георгиев – Гого
Камен Асенов
Симеон Владов
Преводач Яна Янева

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за