Апокалиптика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Apocalyptica)
„Апокалиптика“
„Апокалиптика“ във Вакен, 2005 г.
„Апокалиптика“ във Вакен, 2005 г.
Информация
ОтХелзинки, Финландия
Създаване Финландия
Стилчело метъл, неокласически метъл, симфоничен метъл
Активностот 1993 г.
Музикален издателMCA Music
Inc.
Zen Garden
Mercury Records
20-20
Jive Records Zomba Label Group
Sony Music
Уебсайтwww.apocalyptica.com
ЧленовеЕика Топинен
Пааво Льотьонен
Перту Кивилааксо
Мико Сирен
Бивши членовеМакс Лиля
Антеро Манинен
„Апокалиптика“ в Общомедия

„Апокалиптика“ (на английски: Apocalyptica) е чело метъл група във Финландия.

В нея участват виолончелисти и от 2005 година барабанист. Трима виолончелисти са завършили Академия „Сибелиус“ в Хелзинки. Музиката им съдържа елементи от класическа музика, нео-класически метъл, траш метъл и симфоничен метъл.

Перту Кивилааксо на фестивала „Илосаарирок“, Финландия, 2009 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Апокалиптика“ е създадена през 1993 г., когато 4 виончелисти се събират, за да изпълняват кавъри на „Металика“ в Академия „Сибелиус“. Свирят на коледно парти, където сред публиката е Кари Хунинен, работещ за компанията Зен Гарден Рекърдс. След като ги чува, Кари ги поставя на челно място в Зен Гарден Рекърдс.

През 1996 г. „Апокалиптика“ издава първия си албум „Свирене на Металика от четири виолончела“, съдържащ кавъри на „Металика“, изсвирени на виолончело. През 1998 г. излиза вторият им албум „Симфония на Инквизицията“, продуциран от Хиили Хиилесмаа. Албумът съдържа отново кавъри на „Металика“, но също така и на „Фейт Ноу Мор“, „Сепултура“ и „Пантера“. Групата решава да вкара и 3 свои оригинални парчета, написани от Еика Топинен.

През 1999 г. Антеро Манинен напуска групата и е заменен от Перту Кивилааксо. През 2000 г. излиза третият албум „Култ“, съдържащ 10 оригинални песни и 3 кавъра. За първи път има участие на вокали. През 2002 г. Макс Лиля напуска групата и отива в Хелвейн; групата остава само с 3 членове.

През 2003 г. излиза четвъртият албум „Отражения“, който за първи път е от изцяло оригинални парчета на групата. Дейв Ломбардо от Слейър свири на барабаните в 5 песни от албума. Той обаче няма възможността да участва с групата в турнето и за това е привлечен Мико Сирен.

През 2005 г. излиза петият албум „Апокалиптика“. В него участват музиканти като Виле Вало от „HIM“, Лаури Илонен от „Расмус“ и отново Дейв Ломбардо.

„Апокалиптика“ издава своят шести албум „Сблъсък на световете“ на 17 септември 2007 г. Продуциран е от Якоб Хелнер. Тил Линдеман от „Рамщайн“ е гост-вокалист за песента „Хелден“.

През юни 2008 г., на фестивала „Рок в Рио“ в Лисабон, „Апокалиптика“ изпълнява 5-ата симфония на Бетовен. Записват „Не ми пука“ с певеца на Три Дейс Грейс, Адам Гонтиер.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Студийни албуми

Членове[редактиране | редактиране на кода]

Настоящи
Бивши
Еика Топинен Пааво Льотьонен Перту Кивилааксо Мико Сирен Антеро Манинен

Кавър версии[редактиране | редактиране на кода]

„Апокалиптика“ изпълнява кавър версии на следните музиканти и групи:

България[редактиране | редактиране на кода]

Билет за втория концерт на „Апокалиптика“ в София през юни 2006 г.

Група „Апокалиптика“ е гостувала 4 пъти в България, като при първите 2 посещения изнася по 2 концерта в различни градове. Първото гостуване е през 1999 година в рамките на културната програма в Пловдив, когато градът е избран за съпътстваща европейска столица на културата. Групата изнася представление в Античния театър. При това посещение е организиран и втори концерт, състоял се на 25 юни в Националния дворец на културата (НДК), София[2][3].

Второто посещение на групата е през 2006 година. Тогава музикантите имат представления на 1 юни в Каварна и на 2 юни в зала „Христо Ботев“ в София[4][5].

При третото си гостуване Апокалиптика изнася концерт на 31 май 2008 година, отново в Каварна[6][7].

За четвъртия концерт на APOCALYPTICA свирят на 18 септември 2015 в магическата атмосфера на Античния театър в Пловдив.

Петият концерт е на 3 септември 2022 отново в Античния театър в Пловдив.

Бележки и източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]