Булсатком

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Bulsatcom)
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Булсатком“ е българска компания, телекомуникационен оператор.

Лого на „Булсатком“

България[редактиране | редактиране на кода]

Създаден е през 2004 г. като първия доставчик в България на сателитна цифрова телевизия. Собственост е на Пламен Генчев. Фирмата се управлява от Стара Загора.

От 2009 г. операторът започва изграждане на Интернет мрежа. До 2012 г. е закупил мрежите на над 15 регионални оператора в страната [1]. Компанията бързо набира популярност и e 2-ра по брой абонати в България след кабелния Blizoo.

От 2012 г. по решение на Комисията за регулиране на съобщенията „Булсатком“ има право да ползва радиочестотен ресурс за мобилни и Интернет услуги.

„Булсатком“ чрез дъщерната си фирма „Розенфелд и Ко АД“ (преди „БГ САТ АД“) притежава групата канали TV+, F+, Film+, Sport +, Action+, Cinema+, Comedy+ и Отблизо ТВ.[2]

На 23 юни 2017 г. „Булсатком“ изстрелва първия български геостационарен телекомуникационен спътник – „BulgariaSat-1“, за построяването на който е сключен договор с американската компания Space Systems/Loral[3][4]. Изстрелването на геостационарна орбита става с ракета Falcon 9 на SpaceX[5][6]

От есента на 2017 г. „Булсатком“ започва да използва също и спътника Hellas Sat 3, наред с HellasSat 2[7]. Фирмата планира да продължи да използва тези 2 спътника в продължение поне на 3 години съвместно със собствения „BulgariaSat-1“.

Сърбия[редактиране | редактиране на кода]

През 2010 г. „Булсатком“ пуска местна сръбска версия на платформата си. Тя е позната под името „Поларис медия“.

„Булсатком“ е най-евтиният сателитен доставчик на цифрова телевизия в Сърбия, благодарение на което се радва на голяма популярност, особено в селските райони на страната.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]