Галапагоски ястреб

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Buteo galapagoensis)
Галапагоски ястреб
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Ястребоподобни (Accipitriformes)
семейство:Ястребови (Accipitridae)
род:Мишелови (Buteo)
вид:Галапагоски ястреб (B. galapagoensis)
Научно наименование
Gould, 1837
Разпространение
Галапагоски ястреб в Общомедия
[ редактиране ]

Галапагоският ястреб (Buteo galapagoensis) е голям ястреб, обитаващ островите Галапагос.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Този ястреб е подобен по размер на Червеноопашатия мишелов (Buteo jamaicensis) и на мишелова Buteo swainsoni обитаващ Северна Америка. Неговата дължина, от клюна до опашката е около 55 cm, а размаха на крилете – около 120 cm.

В рамките на вида възрастния ястреб има различно оцветяване по перата. Възрастния галапагоски ястреб обикновено има тъмен, кафеникаво-черен цвят на перата, а гребена е малко по-черен от гърба. Перата по тялото му са частично оцветени в бледо-кафяво или сиво. Перата на опашката са сиво-сребристи отгоре и бели отдолу, а тези на крилете – по-бледи отгоре и черни отдолу, контрастиращи с бледи бразди. Очите им са кафяви, човката е сиво-черна, а краката – жълти.

Както при повечето грабливи птици, мъжкия ястреб е по-малък от женския. Младите ястреби обаче, изглеждат доста по-различно от възрастните по това, че те са добре покрити в кафяво с различни количества ивици в долната, и по-светли петна в горната си част. Очите им са светло сиво-кафяви, а човката е черна и сиво-синя в основата си. Краката им са бледо жълто-зелени. Когато оперението на незрял галапагоски ястреб стане много износено, бледите зони стават почти бели.

Галапагоският ястреб има широки крила и широка опашка. Този хищник притежава отлично зрение. Малките им изглеждат по по-различен начин от възрастните, защото те са по-тъмни и имат камуфлаж, които им помага в това те да са защитени от потенциални хищници, докато се развият напълно.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Този ястреб се храни предимно с насекоми, като скакалци, гигантски стоножки, малки гущери, змии и гризачи. Често е забелязван в близост до райони на гнездене на чайки, да краде техните яйца и новоизлюпени малки.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Buteo galapagoensis (Gould, 1837). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)