Стоножки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Стоножки
Scolopendra gigantea (1).jpg
Chilopoda PICT9934a.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
надклас: Myriapoda Многоножки
клас: Chilopoda Стоножки
Научно наименование
Уикивидове Chilopoda
Latreille, 1817 г.
Обхват на вкаменелости
Стоножки в Общомедия

Стоножки (Chilopoda) са клас членестоноги от надклас Многоножки (Myriapoda). Обитават горния почвен слой, под дървесната кора и под камъните. Също така на нея и трябва вода-влажна почва, защото иначе тя ще се обездвижи и после ще се вкамени. Всички представители на класа са хищници. Те хващат своята плячка с помощта на първата двойка израстъци. В тях се намират и отровни жлези отровата от които се впръсква в жертвата. Тя е опасна и за хората. Те раждат на тихи, топли и уютни места. Често се срещат по Българското черноморие.

Известни са над 3500 вида обединени в пет разреда – Scutigeromorpha, Lithobiomorpha, Scolopendromorpha, Craterostigmomorpha и Geophilomorpha.

Клас Chilopoda включва членестоноги, които имат тяло, съставено от глава и тяло. Тялото е изградено от различен брой членчета, които притежават по една двойка крайници. Често срещан вид е домашната мухоловка, която обитава различни места и домовете на хората. Сколопендрата достига до 17 cm дължина. Тя живее във влажни места. Ухапването ѝ е болезнено и причинява зачервяване и втрисане.