Кастелерс де Вилафранка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Castellers de Vilafranca)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Първата torre de nou amb folre carregada в историята на кулите от хора, Castellers de Vilafranca
Първата Първата tres de deu amb folre i manilles carregat в историята на кулите от хора, Castellers de Vilafranca
Първата quatre de nou sense folre carregat, Castellers de Vilafranca
Първата pilar de vuit amb folre i manilles carregat през XX век, Castellers de Vilafranca

Кастелерс де Вилафранка (на испански: Castellers de Vilafranca) е културна и спортна неправителствена организация за общестсвено полезна дейност, чиято главна цел се състои в изграждане на castells (кули от хора).

Сдружението е създадено през 1948 г. в отговор на засиления интерес, появил се в градчето Вилафранка дел Пенедѐс (Vilafranca del Penedès) към изграждането на кули от хора- каталунска традиция от XVIII век, свързана с така наречения „ Ball de Valencians “ (Валенсиански бал) – танц от гр. Валенсия.

Понастоящем Castellers de Vilafranca притежава около 400 активни членове от всички възрасти без разлика на раса, религия, пол или социален статус. Те споделят общата цел на сдружението да изграждат кули от хора, обединени са от демократични ценности, сътрудничество и работа в екип, непрестанно желание да надминат собствените си възможности и воля да поддържат водеща роля на сдружението над останалите конкурентни организации, занимаващи се с изграждане на кули от хора. Седалището на организацията е в Cal Figarot, Casa Via Raventós – сграда, намираща се в центъра на Вилафранка дел Пенедèс и специално приспособена за изграждането на кулите от хора (например, високи и закрити помещения за зимния сезон и открит двор за пролетта, лятото и есента).

Сдружението е една от най-важните организации във Вилафранка дел Пенедèс и многократно е представяло каталунска традиция в чужбина. То разполага с повече от петстотин официални поддръжници и се ползва с подкрепата на множество публични и частни институции. Освен домакин и участник в различни изложения на кули от хора, сдружението организира и други културни мероприятия като камерни концерти, поетични и колоездачни състезания, сътезания по домино, кулинарни мероприятия и училище за деца по кули от хора.

Усилията на Castellers de Vilafranca да съхранява и насърчава каталунската култура са признати не само в града Вилафранка дел Пенедèс, който връчва на сдружението градския медал Medalla de la Vila, но и от правителството на Каталуния Generalitat de Catalunya, което ги е награждава с орден Creu de Sant Jordi (Кръст на Свети Георги).

Речник на термините[редактиране | редактиране на кода]

Построяването на кулите от хора има свой набор от термини. За да се разбере по-добре тази статия, са изложени някои от най-често използваните думи и изрази, които не биха могли да бъдат преведени, а само обяснени.

Имена на кулите от хора[редактиране | редактиране на кода]

Името на всяка кула се основава на две числа: първото описва броят на участниците във всяко едно ниво, докато второто число се свързва с броя на нивата в кулата.

 • Например: Tres de Vuit (3 de 8): трима човека на ниво и осем нива на височина.

Видове кули от хора[редактиране | редактиране на кода]

Основните видове кули в зависимост от броя на хората на ниво са:

 • Pilar de…: един човек на ниво.
 • Torre de…: двама човека на ниво.
 • Tres de…: трима човека на нивол.
 • Quatre de…: четирима човека на ниво.
 • Cinc de…: петима човека на ниво.
 • Quatre de… amb l’agulla: четирима човека на ниво с прикачен към основната кула стълб от няколко нива на височина.

Броят на нивата в най-честно срещаните кули от хора са:

 • Sis: шест нива на височина.
 • Set: седем нива на височина.
 • Vuit: осем нива на височина.
 • Nou: девет нива на височина.
 • Deu: десет нива на височина.

Ако са много, много високи и/ или и на всяко ниво има малък брой хора, кулите се нуждят от допълнителна опора в основата или в долните нива. Често наименованието на основата също се включват в името на кулата. Трите основи, които обикновено се използват в изграждането на кулите от хора, са:

 • Pinya: обикновена основа, състояща се често от стотици души. Всички кули имат тази основа и затова тя нкога не се споменава в името на кулата.
 • Folre: втората основа, която се изгражда над първото ниво (Pinya). Винаги се включва в името на кулата, когато се използва.
 • Manilles: третата основа, построена над втората основа (Folre). Винаги се споменава в името на кулата, когато се използва.

Построяване на кула от хора[редактиране | редактиране на кода]

Кулите могат да бъдат частично или цялостно построени. Успешното съграждане и разрушаване на кула се обозначава чрез използване на следните термини:

 • Descarregat: кулата е построена до последното ниво и след това успешно е била разрушена.
 • Carregat: кулата е построена до последното ниво, но се е разпаднала по време на нейното разрушаване.
 • Intent: провален опит.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

 • Pilar de sis: един човек на ниво в кула от шест нива. Ако нищо друго не е упоменато, би следвало да се разбира, че кулата се състои от първата основа (pinya, винаги) и успешно е била разрушена.
 • Torre de set: двама човека на ниво в кула от седем нива.
 • Cinc de nou amb folre: петима човека на ниво в кула от девет нива с втора основа(folre), изградена над първата (pinya).
 • Quatre de vuit amb l’agulla: четирима човека в кула от осем нива с вътрешен стълб от шест нива (agulla).
 • Tres de deu amb folre i manilles: трима човека на ниво в кула от десет нива с втора (folre) и трета основи (manilles).

Съществуват и други имена, които се използват за всяка позиция в кулите, но те не са описани в тази статия. Информацията, предоставена тук, дава общ преглед на най-често използваната терминология и създава обща рамка за по-добро разбиране на кулите от хора и свързаните с тях дейности.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първата cinc de nou amb folre descarregat,Castellers de Vilafranca
Quatre de nou amb folre i l'agulla (1/2), Castellers de Vilafranca
Quatre de nou amb folre i l'agulla (2/2), Castellers de Vilafranca
Първата torre de nou amb folre i manilles descarregada,Castellers de Vilafranca

Castellers de Vilafranca е културно сдружение, основано през септември 1948 г. от Oriol Rossell, който става първият cap de colla (лидер/ технически манаджер на организацията). Организацията започва успешно с изграждането на кули от седем нива и установява приятелски отношения с подобни casteller организации от други градове. Първите caps de colla са Oriol Rossell (1948 – 1952) и Ramon Sala (1953 – 1955), Първоначално членовете на сдружението носят розови фланелки, заменени впоследствие с червени.

Заради вътрешни противоречия и разпри сдружението почти прекъсва дейността си през 1956 г. След реорганизация през 1957 г., се решава членовете му да носят зелени фланелки, които продължават да бъдат отличителният цвят и до днес. От 1957 г. до 1968 г. организацията изгражда предимно кули на седем нива, а cinc de set е най-високта кула, която е постигната. За периода 1969 г. до 1974 г. групата се усъвършнства значително, изграждайки първите кули на осем нива: torre de Set, quatre de vuit, tres de vuit, pilar de sis и torre de vuit amb folre. През 1972 г., сдружението печели Concurs de castells de Tarragona, състезание по човешки кули, което се провежда веднъж на две години в град Тарагона, в южна Каталуния. През този период caps de colla са Josep Pedrol (1957 – 1959), Carles Domènech (1960 – 1961), Joan Bolet (1962 – 1963), Gabi Martínez (1964 – 1969), Lluís Giménez (1970 – 1973) и отновоGabi Martínez,(1974).

През 1975 г. сдружението преминава през значителни вътрешни промени, преструктурирайки се от ръководена почти еднолично от cap de colla организация към по-широко управление на техническия екип. 1981 година носи още редица вътрешни промени: взема се решение членовете на сдружението да не получвата повече индивидуално възнагражедение. Това предизвиква деление в организацията. За периода 1975 – 1982 г. се изпълняват сравнително често кули на осем нива, макар и с трудности. От 1983 г. до 1984 г. оргазнизацията възвръща силните си позиции в тази категория и през 1985 г. се изгражда и първата cinc de vuit Това забележително постижение се оказва крайъгълният камък по пътя към още по-впечатляващите кули на девет нива. През 1987 г. първата tres иquatre de nou amb folre (carregat) се изграждат, а през 1989 г. първата успешно завършена tres de nou amb folre (descarregat) е постигната. Подобен успех идва и през 1990 г. с първата quatre de nou amb folre (descarregat). За периода 1975- 1994 г. cap de colla е Carles Domènech

Между 1995 – 2004 г. организацията се радва на най-успешните си години досега. През този период са потигнати най-високите и най-трудните кули- descarregats (построени напълно и разрушени успешно):torre de nou amb folre i manilles, pilar de set amb folre, pilar de vuit amb folre i manilles (първата за 20 век) quatre de vuit amb l’agulla (първата за 20 век), quatre de nou amb folre i l’agulla (първа в историята на кулите от хора), cinc de nou amb folre и tres and quatre de nou amb folre built simultaneously (изградена за пръв и единствен път в историята на кулите от хора). Могат да се прибавят и други усехи: от вида carregats (построени до върха, но разпаднали след това): torre de vuit (първата за 20 век); quatre de nou и tres de deu amb folre i manilles (първата в историята на кулите от хора). През 1996 г., 1998 г. 2002 г. 2004 г. и 2006 г. организацията печели Tarragona Human Towers Competition(състезние по кули от хора гр. Тарагона). През 2005 г. Castellers de Vilafranca постига torre de nou amb folre – смятана за най-трудната кула, изграждана някога досега.

Francesc Moreno „Melilla“ е cap de colla за периода 1995 – 2003 г., а от 2004 – 2007 г. тази длъжност се заема от Lluís Esclassans”. През декември 2007 г. е избран новият cap de colla-David Miret.

Построени кули от хора[редактиране | редактиране на кода]

По време на цялата си история Castellers de Vilafranca построява всевъзможни видове кули от хора, които не са били изграждани преди това. Следната таблица показва кулите, изградени от организацията и датата на тяхното построяване за първи път (carregat or descarregat).

Castell Descarregat Carregat
(изцяло изградена) (изградена до върха, но разпаднала се след това)
Torre de nou amb folre 30.08.2005**
Tres de deu amb folre i manilles 15.11.1998**
Quatre de nou amb folre i tres de nou amb folre simultanis 31.08.2001**
Torre de vuit 01.11.1999*
Quatre de nou 01.11.2002
Quatre de nou amb folre i agulla 01.11.1996** 01.11.1995**
Cinc de nou amb folre 01.11.1997 30.08.1997
Pilar de vuit amb folre i manilles 28.09.1997* 31.08.1995*
Torre de nou amb folre i manilles 30.08.1995
Tres de nou amb folre 30.08.1989 31.08.1987
Quatre de nou amb folre 01.11.1990 01.11.1987
Quatre de vuit amb l'agulla 08.10.1995*
Cinc de vuit 30.08.1985
Torre de vuit amb folre i pilar de set amb folre simultanis 31.08.2006**
Pilar de set amb folre 01.10.1995 14.05.1995
Tres de vuit amb agulla 29.20.2006**
Dos pilars de sis simultanis (un de carregat) 31.08.2001**
Torre de vuit amb folre 17.11.1974 12.10.1973
Tres de vuit 30.08.1974 01.10.1972
Pilar de sis 30.08.1972 19.12.1971
Quatre de vuit 30.08.1971 12.10.1969
Nou de set 11.12.1988
Torre de set 24.08.1969
Tres de set aixecat per sota 25.11.1973
Sis de set 21 януари 1997
Cinc de set amb agulla 19.04.2008**
Cinc de set 26.09.1965 30.08.1965
Tres de set amb l'agulla 10.08.1996**
Quatre de set amb l'agulla 05.08.1954 31.08.1953
Tres de set 31.08.1949
Quatre de set 31.08.1949
Torre de sis 16.06.1949
Pilar de cinc 14.09.1948
* Първата в 20 век
** Първата в историята на кулите от хора

Организация[редактиране | редактиране на кода]

Снимка на членовете на организацията

Управалението на организацията е разпределено между два основни органа: технически – Технически комитет (Technical Committee или простоla Tècnica) и административен – Управителен комитет (Board Committee).

Техническият комитет отговаря за всички аспекти от изграждането на кулите от хора. Като ръководител на организацията Cap de colla е натоварен с най-много отговорности. Той е подпомаган от екип, състоящ се от sotscap de colla(vice-cap de colla) и двама технически съветници. Съществуват още три екипа:canalla team(отговорен за децата, които изграждат върха на кулите от хора), pinyes, folres and manilles team(отговарящи за първа, втора и трета основи) и медицински екип. Всеки екип отговаря в допълнение и за логистиката, техническата информация и физическата подготовка.

Управителният комитет се занимава с администаривното управление на организацията. Освен да управлява и да се грижи за активите на сдружението, членовете на комитета представляват организацията пред обществеността, медиите и другите организаци. С най-много отговрности е натоварен президентът. Съществуват още секратар и пет вице – президента, които се отчитат пред президента и отговарят за определена област: социални дейности, касата, връзки с обществеността, поддръжка на седалището на организацита – Cal Figarot, маркетинг и медии. Оргазнизцията има и три надзорни съвета: международни отношения, правен отдел и съвет на старшите.

Схема на организацията[редактиране | редактиране на кода]

Единствените tres и quatre de nou amb folre descarregats, изпълнени едновременно в историята на кулите от хора, Castellers de Vilafranca

Технически комитет[редактиране | редактиране на кода]

 • Cap de colla: David Miret i Rovira
 • Vice Cap de colla: Toni Bach i Lleal
 • Технически асистент': Jordi Colomera i Salla, Joan Badell i Roses

Изпълнителен комитет[редактиране | редактиране на кода]

 • Президент: Miquel Ferret i Miralles
 • Секретар: Joan Vendrell i Olivella
 • Вицепрезидент по социалните дейности: Àlex Sánchez-Granados
 • Вице- президент, отговорен за касата: Miquel Ropero i Ventosa
 • Вице – президент, отговорен за връзки с публичните власти: Xavier Escribà i Vivó
 • Вицепрезидент, отговорен за поддръжката на Cal Figarot: Joan Mestres i Arnan
 • Вицепрезидент, отговорен за маркетинга и връзки с медиите: Francesc Bou i Pijoan

Надзорни съвети[редактиране | редактиране на кода]

 • Международни отношения
 • Правен отдел
 • Съвет на старшите

Cal Figarot, седалището на организацията[редактиране | редактиране на кода]

Дворът в Cal Figarot, седалището на Castellers de Vilafranca

Седалището на организацията се намира в Cal Figarot- сграда в неоготически стил, построена от August Font de Carreres в края на 19 век и придобита от сдружението през 1983 г. През 1998 г. то закупува съседен склад и двете сгради са обновени, за да обслужват по-добре нуждите на организацията. Складът е с обща вътрешна площ от 600 m². Сградата в неоготочески стил се слави с елегантната си декорация от началото на 20 век. Сдружението разполага с различни помещения- гиманстически салон, секретарият, многофункционални зали, кафе/ресторант. Най-важната и приятна сграда е дворът- главното място за срещи, където се провеждат и тренировките през пролетния, летен и есенен сезон.

Castellers de Vilafranca по света[редактиране | редактиране на кода]

Quatre de vuit в Сантяго, Чили, Castellers de Vilafranca
Quatre de vuit във Ватикана, Castellers de Vilafranca

Castellers de Vilafranca е една от най-международните организации, занимаващи се с изграждането на кули от хора. Тя е участвала в/във:

 • Франция – на фестивала, организаиран от в-к ‘L'Humanité’, Париж, (1973)
 • Швейцария, Женева на Quinzena Catalana по време на Каталанската вечер (1978).
 • Италия, остров Сардиния с участие в градовете Алгеро (Alghero) и Сасари (Sassari), (1978)
 • Португалия с участия в Лисабон, Синтра (Sintra), Ещорил, Коимбра и Порто, (1982)
 • Италия с участия в Пиза, Сиена, Рим, Ватикана и Флоренция, (1984)
 • Франция, Безие, (1987)
 • Италия, по време на честването на 1000-дния рожден ден на Каталуния с участия в Пиза, Ватикана и Рим, (1988)
 • Баската страна, с участия в Бергара (Bergara), Анцуола (Antzuola), Сумарага (Zumarraga) и Уречо (Urretxo), (1990)
 • Италия, в северна част: Фелтре (Feltre) (palio), Нича (Niccia) и Мелере (Melere) (в община Трикиана (Trichiana)) и Венеция, (1990)
 • отново във Франция с участия в Тулуза по време на международния фестивал Сардана (Sardana International Festival) и Каркасон, (1991)
 • Люксембург и Германия, с участия в столицата Люксембург, Мьорс (Moers), Волфенбютел (Wolfenbütel), Хановер, Берлин и Франкфурт, (1991)
 • на международното изложение в Севилия, на деня на Каталуния, (1992)
 • Сантяго де Компостела в рамките на Хакобео’93 (Xacobeo'93), (1993)
 • през същата година групата прави турне в пет държави: Франция (Марсилия), Италия (Леко, Мелцо и Бергамо) (Lecco, Melzo и Bergamo), Словения (Любляна, Постойна, Оточек, Ново Место и Кромели), Австрия (Клагенфурт) и Монако
 • отново Франция, в Париж и Плоа дьо Пикарди (Poix de Picardie), 1993
 • Италия – за пети път с участия във Венеция (Карнавала) и Местър (Mestre) и Франция (Вилюрбан и Лион), (1994)
 • Холандия и Белгия с участия в Амстердам, Енсхеде, Аалтен (Aalten), Алмело (Almelo), Емен и Брюксел, (1994)
 • отново в Баската страна с участия в Тудела (Tudela), (1995)
 • Дания, в Копенхаген и Холтъ (Holte), (1996)
 • през същата година във Франция (Мец), Холандия (Маастрихт) и Белгия (Бре)
 • в Собрадиел (Sobradiel), Арагон, (1999)
 • Бюл Bühl, градът-близнак на Вилафранка дел Пенедес Vilafranca del Penedès, (2002).
 • Саламанка (2002)
 • отново във Франция с учстие в Дюнкерк, (2004)
 • Баската страна с участия в Доностия (Donostia) и Елорио (Elorrio), (2005)
 • Франция с участия в Стеенворде (Steenvoorde), (2006)
 • отново в Арагон на фестивала на Бинефар (Binèfar), (2006)
 • Германия, по време на Панаира на Книгата във Франкфурт, (2007)
 • Чили, първото участие в южното полукълбо на Каталунска група, занимаваща се с кули от хора, (януари 2008)
 • Castellers de Vilafranca също участва в откриването на XXV Олимпийски игри в Барселона през 1992 г., което без съмнение е най-гледаното представление на кули от хора по света.
 • Организията участва по време на световното представяне на книгата на Noah Gordon The bodega, състояло се във Вилафранка дел Пенедèс Vilafranca del Penedès (2007).

Castellers de Vilafranca също разпространява традицията по изгржадане на кули от хора в Països Catalans (територии, в които се говори варианти на Каталунския език):

 • Участие в Северна Каталуния: шест пъти в Перпинян, (1970, 1977, 1982, [на фестивала на Union Sportive des Arlequins Perpignanais, USAP], 1989 [Mules Festival], 1997 и 1998), в Толюж (Toluges) (1970), на Peace Festival, в Колиур, (1984), в Баниулс де ла Маренда (Banyuls de la Marenda), (1986), три пъти във Вилафранка де Конфлент (Vilafranca de Conflent), (1985, 1988 и 1989), в манастира Сент Мишел де Куша (Saint Michel de Cuxa monastery), (1985), в Прада де Конфлент (Prada de Conflent), [по време на каталунски летен униврситет и градът, (Catalan Summer University and the town], (1988) и в Бао (Baó), в рамките на Първата среща на каталунската общност – catalanitat – в Северна Каталуния (2002).
 • Две турнета във Регион Валенсия: първото в Рибера дел Хукер (Ribera del Xúquer), (1979) с участия в Каркайшент (Carcaixent), манастир Айгуес Вивес (Aigües Vives), Суека (Sueca), Кулера (Cullera), Алхемеси (Algemesí) и кула от петима човека на ниво (pilar de cinc) пред къщата на Райнмон, едни от най-известните артисти- ветерани на каталунския език) в гр. Хатива (Xàtiva); второто – (1981) в Алкой (Alcoy), Бенидорм (Benidorm) и Аликанте. Оргнизацията участва в Каркайшент (Carcaixent), (1985), Алхемеси (Algemesí) (1993 и 2000), Кастельон (Castellón) (2000) [Тринадесетия празник на езика (13a Festa de la Llengua)], Олерия (Olleria) и Беникарло (Benicarló), (по време на Празника на област Валенсия).
 • Турне в Палма: Майорка, (1980) и Манакор, Менорка, (2001).
 • Споменатото вече турне в Алгеро, (1978).

Участие в състезанието по кули от хора в гр. Тарагона[редактиране | редактиране на кода]

Организацията печели състезанието по кули от хора в гр. Тарагона Tarragona Human Tower Competition, което се провежда на всеки две години в гр. Тарагона, намиращ се в южната част на Каталуния:

 • VII – мо издание на състезание по кули от хора гр. Тарагона, 1972
 • XVI – мо издание на състезание по кули от хора гр. Тарагона, 1996
 • XVII – мо издание на състезание по кули от хора гр. Тарагона, 1998
 • XIX – мо издание на състезание по кули от хора гр. Тарагона, 2002
 • XX – мо издание на състезание по кули от хора гр. Тарагона, 2004
 • XXI – мо издание на състезание по кули от хора гр. Тарагона, 2006
 • XXII – мо издание на състезание по кули от хора гр. Тарагона, 2008

Свързани препратки[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]