Чарли Шийн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Charlie Sheen)
Чарли Шийн
Charlie Sheen
американски актьор
Шийн през март 2009 г.
Шийн през март 2009 г.

Роден
Карлос Ирвин Естевес

РелигияКатолическа църква[1]
Актьорска кариера
Активност1973 – настояще
Семейство
БащаМартин Шийн
Братя/сестриЕмилио Естевес
СъпругаДона Пийл (1995–1996)
Денис Ричардс (2002–2006)
Бруки Мюлер (2008–2011)
ПартньорБри Олсън (април 2011)
Деца5

Уебсайт
Чарли Шийн в Общомедия

Чарли Шийн (на английски: Charlie Sheen) е американски актьор. [2] Рожденото му име е Карлос Ирвин Естевес (на испански: Carlos Irwin Estévez). Той е роден в Ню Йорк в актьорско семейство – син е на Джанет Темпълтън (актриса и продуцент) и актьора Мартин Шийн (роден като Рамон Естевес). Актьори са също двамата му братя – Емилио Естевес, Рамон Естевес младши, както и сестра му Рене Естевес, а чичо на Чарли Шийн е актьорът Джо Естевес. Дядо му и баба му по бащина линия са емигранти от Галисия (Испания) и Ирландия, съответно.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През училищните си години Шийн се изявява като бейзболен играч, но е изгонен от училище заради лошо поведение само седмици преди завършването. През гимназиалните си години той започва да се интересува от кино и постепенно се насочва към актьорската професия. Въпреки че през 1974 г. участва във филма „Екзекуцията на редник Словик“ заедно с баща си, когато е едва на 9 години, същинската работа като актьор за Чарли Шийн започва в средата на 80-те години на 20 век.

През 1984 г. той участва в трилъра за Студената война „Червена зора“. През следващите две години Чарли Шийн участва в редица филми, повечето от които предназначени за телевизията. Един от най-важните моменти в кариерата на Шийн е участието му във филма на Оливър Стоун за Виетнамската войнаВзвод“. Филмът е отличен с награда Оскар. През следващата година Чарли участва в друг проект на Оливър Стоун – „Уолстрийт“. През 1989 г. Чарли Шийн участва във филма „Професионална бейзболна лига“, където му помагат уменията в бейзбола, които е натрупал през гимназиалните си години. Преди да започне да създава филми Чарли Шийн е бил наркоман. В началото на 90-те години Шийн взима участие в успешните военни пародии „Смотаняци“. През последните няколко години има по-малко участия в киното. За сметка на това участва в два телевизионни сериала – „Шеметен град“ и „Двама мъже и половина“.

На 17 ноември 2015 г. Шийн обявява, че е ХИВ-позитивен и е научил диагнозата четири години по-рано.[3]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Шийн има общо пет деца и една внучка. Той има дъщеря – Касандра Естевес (р. 1984), от връзката си с Пола Профит през 1980-те години. От септември 1995 г. до ноември 1996 г. Шийн е женен за Дона Пийл. На 2 юни 2002 г. той се жени за актрисата Денис Ричардс, с която имат две дъщери – Сам Катрин Естевес и Лола Айрин Естевес. През 2006 г. се развеждат. На 30 май 2008 г. се жени за Брук Мюлер и на 4 март 2009 г. им се раждат близнаци – Боб и Макс. С нея се развежда през 2011 г. От дъщеря си Касандра има внучка на име Луна родена на 17 юли 2013 г.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Ражда се посинял, с признаци на цианоза.
  • Уговаря актрисата Уинона Хоровиц да си смени името на Уинона Райдър.
  • През 1993 г. признава пред съда, че е платил 50 000 долара за услугите на проститутки.
  • По неговите собствени думи е преспал с 5000 жени и бройката постоянно се увеличава.
  • Една от дванайсетте му татуировки гласи „Ще се върна след 15 минути“.
  • През 2006 г., докато го съдят за нападение над жена му Денис Ричардс, пуска на пазара собствена линия за детски облекла.
  • През 1990 г. издава книга със собствени стихотворения, озаглавена A Peace of My Mind

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.beliefnet.com
  2. www.imdb.com
  3. Charlie Sheen reveals he is HIV positive // The Guardian. Посетен на 17 ноември 2015.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за