Енгелсцел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Engelszell)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Енгелсцел
(Engelszell)
Trappist Gregorius.jpg
Произход Флаг на Австрия Австрия
Производител пивоварната на абатство „Stift Engelszell“ (Австрия)
Тип бира ейл, трапистка бира
Алк. съдържание 7.0 – 9.7 об.%
Енгелсцел
(Engelszell)
в Общомедия

Енгелсцел (на немски: Engelszell) е трапистка бира, произведена и бутилирана в пивоварната на траписткото абатство „Stift Engelszell“, разположено в близост до град Енгелхартсцел на Дунав, провинция Горна Австрия, Австрия. „Engelszell“ e една от осемте трапистки марки бира, заедно с Achel, Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval, Rochefort, и „La Trappe“, които имат правото да носят знака „Автентичен трапистки продукт“ (Authentic Trappist Product), обозначаващ спазването на стандартите на „Международната трапистка асоциация“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Абатството е основано през 1293 г. от Бернхард Прамбах, епископ на Пасау, като цистерциански манастир. През 1754 – 1764 г. се построява настоящата абатска църква – внушителна сграда в стил рококо, с кула, висока 76 метра. През 1786 г. абатството е разпуснато от император Йозеф II и сградите му се ползват за светски нужди включително като фабрика и резиденция.[1] Манастирските сгради са заети отново през 1925 г. от немски монаси – траписти, прогонени след Първата световна война от френското абатство Ольонберг в Елзас. През 1939 г. абатските сгради са конфискувани от Гестапо и 73-мата монаси са изгонени, като 4 от тях са изпратени в концентрационния лагер Дахау. След края на войната, през 1945 г., само около една трета от монасите се завръщат в обителта. В абатството обаче пристигат заедно със своя абат немски монаси бежанци, прогонени след войната от абатството Мария Звиезда в Баня Лука, Босна и Херцеговина.[2]

От 1590 г. в абатството се вари собствена бира. Производството обаче е прекратено през 1929 г.

През ноември 2011 г. започва строителството на нова пивоварна. Тя е инсталирана в съществуващите стопански постройки на манастира и е с капацитет за производство до 2500 хектолитра годишно.

На 8 февруари 2012 г. в новата пивоварна в австрийското абатство е сварена първата трапистка бира след затварянето на пивоварната през 1929 г. Новата австрийска бира е пусната на пазара през май 2012 г. [3]

Асортимент[редактиране | редактиране на кода]

Новата трапистка бира се прави по метода на високата ферментация в две разновидности:

  • Engelszell Gregorius – тъмен дубъл ейл, с алкохолно съдържание 9,7 об.%, в производство от май 2012 г. Наречена е на името на Gregorius Eisvogel – абат от 1931 до 1950 г.
  • Engelszell Benno – светло-кехлибарен блонд ейл, с алкохолно съдържание 7.0 об.%, на пазара през есента на 2012 г. Наречена е на името на Benno Stumpf – абат от 1953 до 1966 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]