Хома

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Joma)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хома
Jóma
Лого на Хома
Основана 1965
Седалище Портильо де Толедо, Испания
Продукти Спортно облекло
Уебсайт www.joma-sport.com
Хома в Общомедия

Хома (на испански: Jóma) е испанска промишлена компания, специализирана в производството на спортно облекло и обувки. Главният офис на компанията се намира в малкото градче Портильо де Толедо, близо до административния център на провинция Толедо (Испания).

История[редактиране | редактиране на кода]

1965 – 2000[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана през 1965 г. от Фруктуозо Лопес. Хома започва производството на своята продукция с щат от само 8 души. С течение на времето Хома завоюва репутацията на надежден производител на висококачествени футболни обувки, футболни екипи, спортни обувки и ежедневно облекло. През 1992 г. компанията заема първо място по продажби на футболни обувки в Испания. През 1997 г. Хома става лидер в продажбите на футболни обувки и екипи за футбол на малки врати благодарение на разработването на нови видове спортни обувки в сътрудничество с играчи и водещи специалисти. Малкият към момента на своето основаване завод в Портильо-де-Толедо се превръща през 2000 г. в модерно предприятие с обща площ от 70 000 м2[1]. Хома създава собствен научноизследователски център, който разработва нови видове спортни обувки в сътрудничество с Асоциацията за изследване на обувки в Толедо и Института по биомеханика в град Валенсия.

2000 – 2010[редактиране | редактиране на кода]

Днес Хома е транснационална компания с широка мрежа от дъщерни компании в САЩ, Германия, Китай, Италия, Мексико, Хонконг, Панама и осъществява дистрибуция на своите стоки в повече от 70 страни по света. Предприятията на компанията са разположени в Испания, Китай и Мексико и осигуряват работа на повече от 1000 работници. През 2007 г. Хома влиза във „Форум на признатите марки на Испания“ като една от 70 марки в страната с най-голямо разпространение по света и лидерство в отрасъла[2]. През 2007 г. компанията е спонсорирала повече от 40 професионални отбора и повече от 500 спортисти по целия свят. През 2009 г. компанията сключва споразумение за спонсорство с Федерацията на Испания по лека атлетика, съгласно което лекоатлетите на тази страна четири години ще се състезават с екипите на Хома [3].

Хома в България[редактиране | редактиране на кода]

Хома предоставя екипировка на следните български тимове:

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Компанията произвежда мъжко, дамско и детско спортно облекло и обувки за футбол, тенис, фитнес, лека атлетика, футбол на малки врати (футзал).

Ръководство[редактиране | редактиране на кода]

Президент – Фруктуосо Лопес, председател на управителния съвет на компанията – Хосе Мануел Лопес.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]