Lavazza

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Lavazza
Лого на Lavazza
Основана 1895
Седалище Торино, Италия
Служители 4000
Продукти кафе
Уебсайт www.lavazza.it
Lavazza в Общомедия

"Лава̀ца" (на италиански: Lavazza) е сред водещите световни доставчици на еспресо и най-разпознаваемите марки кафе, спечелвайки любовта на милиони почитатели в над 90 страни в целия свят.

Наименованието на самата марката италианско кафе произлиза от фамилното име на основателя на компанията Луиджи Лаваца, който през 19 век поставя началото на бизнеса. Компанията Lavazza SpA в момента се администрира от 3-то и 4-то поколение на семейството на Лаваца.

История[редактиране | редактиране на кода]

Кафето Лаваца започва своята история през 1895 година, когато Луиджи Лаваца отваря малък магазин на улица Сан Томазо (via San Tomaso) в Торино, Италия. С отварянето на този магазин, Луиджи Лаваца проявява пионерски дух и първи измисля концепцията за смесването на различни сортове кафе с идеята да създаде продукт с подчертан вкус и аромат[1]. Не след дълго Лаваца започва да печели симпатиите на италианците, а днес е лидер в Италия, като държи 48% от пазара на дребно в стойност (според данни на компанията) [2]. От компанията твърдят, че от 20 милиона италиански семейства, пиещи кафе, 16 милиона си купуват “Лаваца” [3].

Днес „Лаваца“ внася кафе от цял свят - Колумбия и Бразилия в Южна Америка, Гватемала, Коста Рика и Хондурас, Уганда, Индонезия, Виетнам, Съединените щати и Мексико. Политиката на компанията да предлага качествена продукция и да бъде социално отговорна се засвидетелства с множество лаборатории за кафе и инвестициите в проекта на Лаваца - Tierra. Проектът има за цел да осигури устойчиво развитие на земеделието в Хондурас, Колумбия и Перу и се стреми да подобри качеството на кафето, както и на околната среда и условията на труд в тези общности.

Начало[редактиране | редактиране на кода]

Успехът на компанията се дължи на множество фактори, сред които находчивостта на фамилията Лаваца и налагането на иновации в сегмента. Лаваца успяват да построят нови заводи в периода след Втората световна война, а през 60-те години компанията става първият производител на вакуумно опаковано кафе и стартира първите си маркетингови дейности. 20 години по-късно Лаваца навлиза в европейските пазари, като открива свои представителства във Франция, Германия, Австрия, Великобритания, а по-късно и в САЩ. През 90-те години на изминалия век стъпва на пазара в Испания, а в 2001 година се появява и в Португалия. Италианската компания за кафе се насочва и към Бразилия (2005) и Индия (2007), където също открива свои филиали[4].

България[редактиране | редактиране на кода]

На българския пазар „Лаваца“ стъпва едва 100 год. след своето създаване, през 1995 г. Тогава компанията започва своето разпространение с продукция в размер на 5 тона, които едва успява да продаде. Години по-късно придобива популярност на българския пазар, достигайки годишни продажби от 800 тона. С това България става втората страна в света с най-голяма консумация на кафе „Лаваца“ на глава от населението[5].

Асортимент[редактиране | редактиране на кода]

Лаваца поддържа богат асортимент от кафе на зърна за заведения, хотели и др., мляно кафе, разнообразие от кафе на капсули и кафе специалитети. Компанията разпространява и кафе машини за дома и офиса и вендинг автомати. Освен това Лаваца предлага и инстантни продукти с марката Лаваца Блу (Lavazza Blue): чай, мляко, шоколад, бульони, както и различни брандирани консумативи – картонени и пластмасови чаши, захар, сметана и др.

Кафе на зърна и мляно кафе[редактиране | редактиране на кода]

Над 100-годишният опит на компанията и постоянните инвестиции в иновации са позволили на „Лаваца“ да предложи богата гама от кафе смеси и консумативи, които могат да отговорят на нуждите на всяка кафетерия, хотел или ресторант. Повечето от продуктите са на основата на съчетание от различни сортове арабика и робуста.

Капсулни системи[редактиране | редактиране на кода]

Капсулните системи на Лаваца печелят изключителна популярност в последните години, защото предлагат кафе на дози и са удобно решение за офиса или дома, отличаващо се с високо качество. Технологията на запечатване на кафето в специална капсула запазва аромата и вкусовите му качества. Лаваца предлага два вида капсулни системи - Lavazza Blueи Lavazza Espresso point. Под тези марки се предлагат над десет вида кафе на капсули, съчетание от различни сортове арабика и робуста, както и различни видове чай и бульон.

Кафе машини[редактиране | редактиране на кода]

Лаваца предлага богат асортимент от кафе машини и вендинг автомати с различни характеристики, функционалности и капацитет.

На българския пазар най-често срещани са кафе машините, ползващи капсулните системи на „Лаваца“. Този тип кафе машини са популярно решение както за домашна употреба, така и за работното място, тъй като ползват системата за кафе на дози и спестяват време. Дизайнът им е дело на водещи световни дизайнери, в т.ч. Marco Zanuso, Pininfarina, Fratelli Guzzini.[6]

Вендинг автоматите за кафе на Лаваца също работят с капсулната система със същата марка и са подходящи за обществени места, административни сгради, предприятия, цехове, училища и др. Произвеждат се от N&W Global Vending SpA.

На този етап не се произвеждат конвенционални еспресо машини с марката Lavazza.

Маркетинг и рекламни дейности[редактиране | редактиране на кода]

Календар на Лаваца[редактиране | редактиране на кода]

Компанията започва своята рекламна дейност още през 60-те години на миналия век. Един от най-популярните им маркетингови инструменти, предизвикал голям шум и интерес, е календарът на Лаваца.

За първи път, компанията прави свой рекламен календар през 1991 г. и продължава традицията и до днес. Календарът включва художествени модни снимки от някои от водещите фотографи в света като Ани Лейбовиц - 2009 г., Дейвид Ла Капеле - 2002 г.; Хелмут Нютън - 1993 г. и 1994 г., Елен фон Унворт - 1995 г. и много други.

В календара за 2012 г. Лаваца представя 12-те месеца с автопортрети на дванадесетте фотографи, участвали през годините в създаването му[7].

Календарът на Лаваца вече се смята за експонат на концептуалната модна фотография.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. "История на кафе Лаваца", www.statiite.com, http://statiite.com/2011/08/история-на-кафе-лаваца, 20.12.2011
  2. Корпоративен сайт на Лаваца, http://www.lavazza.com/corporate/en/company/numbers/, 20.12.2011
  3. "История на кафе Лаваца", www.statiite.com, http://statiite.com/2011/08/история-на-кафе-лаваца/, 20.12.2011
  4. "Лаваца - пътят на успеха", www.prstatii.com, http://www.prstatii.com/бизнес/лаваца-пътят-на-успеха, 20.12.2011
  5. Интервю с Джузепе Лаваца, www.businessweek.bg, http://businessweek.bg/news.php?category=1&id=4769,, 20.12.2011
  6. Кафе машини Лаваца, http://www.coffee-shop.bg/kafemashini-lavazza-online, 30.12.2011
  7. Календар на Лаваца 2012 http://genik.eu/index.php/news/132, 20.12.2011