Moodle

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Moodle
Информация
АвторМартин Дъгиамас
РазработчикMartin Dougiamas
Moodle HQ
Moodle Community
Последна версия4.2.2[1] Редактиране в Уикиданни
14 август 2023 г.
Програмен езикPHP
Вид софтуерсистема за управление на обучението
ЛицензGPLv3+[2]
Уебсайтmoodle.org
Moodle в Общомедия

Мудъл (на английски: Moodle, акроним на Модулна обектно-ориентирана динамична среда за обучение - Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) е безплатна, свободна за инсталиране и open-source програма. Това е модулна, динамична, обектно-ориентирана, хибридна, електронно базирана учебна среда. Това е безплатна програма, която служи като онлайн система (уеб базирана) за преподаване и компютърно интегрирано обучение. Тя е написана на PHP. Системата първоначално е разработена от Мартин Дъгиамас от Австралия, който е отговарял за технологиите в Университета „Къртин“. Днес системата се разработва от австралийската компания Moodle Ltd, основна група от 35 души[3] и стотици разработчици от цял свят. Моделът използва система с отворен код за управление на курсове, известна също като система за управление на обучението (LMS) или виртуална среда за обучение (VLE). Системата не изисква инсталиране на допълнителен софтуер от потребителя. Необходим е само браузър за създаване и преглед на учебното съдържание. Тя включва възможности за представяне на учебни материали, провеждане на тестове, дискусионни групи (форуми) за общуване с други студенти и учители и други.

Мобилна версия[редактиране | редактиране на кода]

Много теми на Moodle, базирани на мобилно адаптивен уеб дизайн, позволяват Moodle да се използва и на мобилни устройства.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Alex Büchner. Moodle 3 Administration. — Third Edition. — Packt Publishing, 2016. — 492 с. — ISBN 978-1783289714.
  • Alex Büchner. Moodle 2 Administration. — Second Edition. — Packt Publishing, 2011. — 420 с. — ISBN 978-1849516044.
  • Система дистанционного обучения Moodle - Мясникова Т.С., Мясников С.А. Система дистанционного обучения MOODLE.-Харьков, 2008.-232 с.
  • Работа в системе дистанционного обучения Moodle. - Анисимов А.М., Учебное пособие.2-е изд. испр. и дополн.– Харьков, ХНАГХ, 2009. - 292 стр.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Moodle 4.2.2. //
  2. Moodle License. //
  3. ((fr)) Moodle Pty Ltd. Moodle.com. Посетен на 19 януари 2019.