Myspace

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Myspace

Myspace (от английски "моето пространство") е многоезичен уеб сайт, който се финансира от различни реклами и по този начин предлага на потребителите безплатни профили със снимки, видеа, блогове и др. MySpace е разглеждана като една от най-разпространените и широкозастъпени социални мрежи в Интернет. В САЩ MySpace е по-известен с като социалната мрежа за частна употреба в сравнение с Facebook, който се използва предимно в професионала среда.

Възникване и развитие[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално MySpace е бил използван за безплатно съхраняване на различни данни в Интернет. Едва през 2003 Том Андерсън основава тази социална мрежа под същия интернет адрес. Предприятието е купено през 2005 година от Рупърт Мърдок за 580 милиона долара. Броят на потребителите в Myspace е наброявал през 2007 година 180 милиона. Статистиките показват, че на интернет страницата биват регистрирани средно на ден до 230.000 потребителя. В така наречения Control Panel се намира актуалната статистика на сайта. Последните данни сочат за близо 260.000.000 регистрирани потребителя.

Главното, с което MySpace се отличава- особено след основаването му от Том Андерсън, е музиката. Андерсън е използвал контактите си, които е имал с различни певци и групи, убеждавайки ги да си направят своето собствено "пространство". По този начин е била дадена възможност за осъчествяване на непосредствена връзка между певците и техните фенове. Така се е сложило началото на най-съществения фактор на сайта.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]