Myspace

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Логото на MySpace

MySpace (от английски „моето пространство“) е многоезичен уеб сайт, който се финансира от различни реклами и по този начин предлага на потребителите безплатни профили със снимки, видеа, блогове и др. MySpace е разглеждана като една от най-разпространените и широкозастъпени социални мрежи в Интернет. В САЩ MySpace е по-известен като социалната мрежа за частна употреба в сравнение с Facebook, който се използва предимно в професионална среда.

Възникване и развитие[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално MySpace е бил използван за безплатно съхраняване на различни данни в Интернет. Едва през 2003 г. Том Андерсън основава тази социална мрежа под същия Интернет адрес. Предприятието е купено през 2005 г. от Рупърт Мърдок за 580 милиона долара. Броят на потребителите в MySpace е наброявал през 2007 г. 180 милиона. Статистиките показват, че на Интернет страницата биват регистрирани средно на ден до 230 000 потребителя. В така наречения Control Panel се намира актуалната статистика на сайта. Данни от 2009 г. сочат близо 260 000 000 регистрирани потребителя. Оттогава броят на потребителите на MySpace устойчиво спада въпреки някои промени в дизайна.

Главното, с което MySpace се отличава, особено след основаването му от Том Андерсън, е музиката. Андерсън е използвал контактите си, които е имал с различни певци и групи, убеждавайки ги да си направят свое собствено „пространство“. По този начин е дадена възможност за осъществяване на непосредствена връзка между певците и техните фенове. Така се е сложило началото на най-съществения фактор на сайта.

Основната разлика между Myspace и други социални мрежи, налични в съвремието ни и в известен период преди него е възможността за собствен дизайн на облика на персоналната потребителска страница, която платформата предоставя на всеки регистрирал се потребител. С помощта на HTML и CSS кодове потребителят има възможност да променя фона, като зададе свой собствен, да подрежда менютата, да скрива и да показва съдържание, да добавя менюта, мултимедия, вкл. движещи се обекти (флаш), видеоклипове, снимки и много други. Възможността за креативност в дизайна на профилите е на практика неограничена. Разбира се, има рестрикции при качване на неподходящи изображения и политики на Майспейс, които се задействат автоматизирано в случай на нарушение на някоя от тях, най-често под формата на публикуване на неподходящо съдържание. Майспейс страницата може да бъде кръстена по всякакъв начин, но окончанието и е винаги *myspace.com. Социалната мрежа придобива популярност в периода 2003 – 2010 г., където много звезди от музикалния и филмовия шоубизнес, известни личности и организации правят профили във Фейсбук, което дава възможност на потребителите да се свържат с тях, да коментират и да следят съдържанието на техните майспейс страници. Популярността на Майспейс намалява след набирането на популярност на Фейсбук, добре познатата ни социална мрежа днес, която е пълна противоположност на Майспейс. Там потребителят не разполага със същите права да променя облика на персоналния си профил, или поне в смисъл на това, че те са много по-ограничени. Фейсбук потребителите нямат права да променят фона на страницата си и да персонализират менютата, начина, по който се изобразяват. Във Фейсбук се спазва концепцията на страницата, не могат да се променят изгледите или подредбата на менютата, позиционирането на профилната снимка и т.н. Там можеш да променяш само профилната си снимка, да създаваш албуми със снимки, да тагваш хора на тях (функция, която имаше и в Майспейс) и да коментираш. Което реално превръща Фейсбук в една доста по-ограничена откъм дизайн и потребителска индивидуалност платформа. Към днешна дата Майспейс все още съществува, но с намален брой потребители и с променена концепция, доближаваща се малко до тази на гиганта Фейсбук. Монополът в социалните мрежи се държи от платформи като Facebook, Instagram и много други. За това донякъде допринася развитието на технологията на смартфоните, където платформите биват интегрирани. Майспейс започна да губи популярност точно тогава, когато смартфоните започнаха да се развиват и всички имаха приложения като Facebook, Instagram, по-тясно свързани със смартфон телефонията WhatsApp, Viber и т.н.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]