Viber

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Viber
Информация
АвторИгор Магазинник, Талмон Марко
РазработчикViber Media S.à r.l.
Начална версия2 декември 2010 г.[1]
Последна версияMicrosoft Windows: 17.3.0.7
Linux: 17.3.0.7
Android: 17.3.0.9
iOS: 18.4.1
Програмен езикJava, С, Python, C++ и Objective-C
Операционна системаWindows, macOS, Linux, Android, BlackBerry OS, iOS, Series 40, Symbian, Bada и Windows Phone
Език на интерфейса29 езика
Статусактивен
СобственикRakuten
Лицензчастен
Уебсайтviber.com
Viber в Общомедия

Viber ([vaɪbə]) е VoIP приложение (интернет телефон, чат програма) за смартфони, работещи на платформите Android, iOS и Windows Phone и компютри с операционни системи Windows, macOS и Linux. Това е името и на компанията собственик на софтуера, регистрирана в Кипър, после в гр. Люксембург.

Интегрира се в адресната книга и се авторизира по номера на телефона. Позволява да се разговаря безплатно през Wi-Fi и мрежи 3G (заплаща се само трафикът през интернет) и 4G между устройства с инсталиран Viber. Може също да се изпращат текстови съобщения, картинки, видеоклипове и аудиосъобщения.

Лого на Viber

История[редактиране | редактиране на кода]

Viber първоначално е пуснат за iPhone на 2 декември 2010 г. Предварителната версия за Android излиза през май 2011 г., но имала ограничение до 50 000 потребители; окончателната версия е пусната на 19 юли 2012 г.[2] Viber за BlackBerry, Bada и Windows Phone излиза на 8 май 2012 г. На 7 май 2013 г. излиза обновление на приложението за iOS до версия 3.0, с пускането на което е обявена достъпността на Viber Desktop за Windows и тогавашната OS X (сега macOS).

На 14 януари 2014 г. японската електронна компания Rakuten обявява намерението си да купи Viber за 900 млн. щатски долара.[3][4] Сделката е финализирана през февруари същата година. От 2017 г. корпоративното му име е Rakuten Viber.

Компанията[редактиране | редактиране на кода]

Разработчик на приложението Viber е международната компания Viber Media с главен офис в Кипър,[5] с офиси в Лондон, Манила, Москва, Париж, Сан Франциско, Сингапур и Токио.[6]> Развойните центрове са в Република Беларус (Минск,[7] Брест) и Израел.[8] Компанията е основана от израелците Талмон Марко и Игор Магазинник, приятели от израелските въоръжени сили.[9] До февруари 2014 г. най-големи акционери във Viber Media са израелските семейства Шабтай (55,2% от акциите) и Марко (11,4%), а също компанията IRS West в САЩ (12,5%). От февруари 2014 г. 100% от акциите на компанията принадлежат на компанията Rakuten на японския милиардер Хироши Микитани.[10]

Допълнителна информация[редактиране | редактиране на кода]

 • Към началото на август 2013 г. услугата има над 200 милиона потребители в 193 страни, в това число 300 хил. в Ливан и няколко милиона в Египет.[12] През февруари 2014 г. новият собственик обявява, че в приложението Viber на мобилни телефони, таблети и компютри са регистрирани 280 милиона ползватели, от които 100 милиона се свързват с помощта на програмата поне веднъж на месец.[10] Програмата е доста популярна и в България.
 • Египетските и ливански власти смятат, че поради „израелските корени“ на приложението, то се използва за поддържане на „ционистки шпионски усилия“. Египетските военни са забранили използването на приложението от военнослужещите и техните семейства с цел безопасност, а основният доставчик на 3G в Ливан го е изключил от мрежата си. В същото време многочислени арабски сайтове предлагат съвети как да се заобиколят тези спънки.[12]

Безопасност[редактиране | редактиране на кода]

Приложението Viber дава информация за:

 • Защита на личната конфиденциалност. Избрани чатове могат да се скрият с 4-цифрен PIN код.
 • Настройка на конфиденциалността на личните данни. След последователно избиране на бутоните Още (Андроид) или (iOS) – НастройкиКонфиденциалност, се избира Лични данни и се поставят съответните превключватели в положение ВКЛ или ИЗКЛ. Ако потребителят не е навършил 16 години, всички настройки автоматично се поставят в положение ИЗКЛ. Зададените настройки на Viber на смартфона автоматично се правят на приложението на другите устройства на потребителя. Някои настройки може да са недостъпни в определен регион. За да се ползват всички достъпни настройки, се препоръчва редовно да се обновява Viber до новата версия.
 • Шифроване от край до край (E2EE) или пълно криптиране в чатовете – от версия 6.0, 2016 г.;[13]
 • Верификация и пълно криптиране: списък на верификационните контакти;
 • Търсене, преглеждане и премахване на личните данни във Viber;
 • Отчет за историята на обажданията;
 • Обработка на данни за сметка;
 • Разрешения на операционната система, използвани от Viber;
 • Ограничения по възраст;
 • Реклама във Viber;
 • Как да се жалва за неуместно съдържание;
 • Спам и „писма на щастието“;
 • Включване на акаунт в социалната мрежа към Viber.

Колко от тези защити са включени и действащи, може да се види винаги със специална иконка. Ако я няма, получателят не си е инсталирал новата версия и криптиране от край до край не може да има. Ако иконката е сива, информацията е криптирана. Ако е зелена, значи вие и вашият събеседник сте потвърдили самоличността си със SMS. Ако е червена, разговорът все още е криптиран, но има проблем с потвърждението.[13]

Функцията за криптиране е отговорна за тайната на кореспонденцията в месинджъра. Според експерти, „тъй като алгоритмите за криптиране, ключовете за криптиране и вече декриптираните съобщения са вътре в софтуера на месинджъра на крайното устройство, собственикът на месинджъра може да има достъп до всякаква информация“[14] и Viber не прави изключение в това отношение. В допълнение, „Viber се компрометира с функцията за създаване на копия на историята на кореспонденцията“[14]. Една от спомагателните услуги на Viber Support е хакната през юли 2013 г. от група, която твърди, че е Сирийска електронна армия[15].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Viber comes to Symbian, adds HD voice calling and group messaging to Nokia Lumia handsets
 2. The Wait Is Over: Viber Releases Android App, Boasts 12 Million Active Users (TechCrunch)
 3. Популярна услуга се предлага за продан
 4. Японци оценяват израелска фирма на 900 милиона долара // Посетен на 17 май 2014.
 5. Viber DMCA POLICY // Viber. Архивиран от оригинала на 2019-08-23. Посетен на 2023-12-26.
 6. Think Global: Cultivating a Global Team Culture // 29 May 2017. Посетен на 22 May 2019.
 7. Viber – Minsk
 8. Top 10 iPhone Apps from Israel
 9. The Skype Killers of Belarus, Brett Forrest // BusinessWeek, 23 август 2012: „Talmon Marco and Igor Magazinik co-founded Viber just under two years ago.“
 10. а б Роман Дорохов. Да позвъниш за $900 млн.
 11. Knowledgebase: Viber languages > Supported languages, архив на оригинала от 3 февруари 2014, https://web.archive.org/web/20140203010224/http://helpme.viber.com/Knowledgebase/List/Index/51/supported-languages, посетен на 17 май 2014 
 12. а б Властите на Египет се страхуват от израелско приложение за мобилни телефони // Архивиран от оригинала на 2013-04-09. Посетен на 17 май 2013.
 13. а б Viber вече е криптиран от край до край, 22 май 2016 г.
 14. а б «Безопасность до блокировки доведет» «Digital». Приложение № 146 от 11.08.2017, стр. 15.
 15. Viber support page hacked by Syrian Electronic Army, most user info remains safe

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]