Viber

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Viber
Viber logo 2018.svg
Информация
Автор Игор Магазинник, Талмон Марко
Разработчик  Израел Viber Media S.à r.l.
Начална версия 2 декември 2010 г.[1]
Операционна система Windows, macOS, Linux, Android, BlackBerry OS, iOS, Series 40, Symbian, Bada и Windows Phone
Език на интерфейса 29 езика
Статус активен
Собственик Rakuten
Лиценз частен
Уебсайт viber.com
Viber в Общомедия

Viber ([vaɪbə]) е VoIP приложение (интернет телефон, чат програма) за смартфони, работещи на платформите Android, iOS и Windows Phone и компютри с операционни системи Windows, macOS и Linux. Това е името и на компанията собственик на софтуера, регистрирана в Кипър, после в гр. Люксембург.

Интегрира се в адресната книга и се авторизира по номера на телефона. Позволява да се разговаря безплатно през Wi-Fi и мрежи 3G (заплаща се само трафикът през интернет) и 4G между устройства с инсталиран Viber. Може също да се изпращат текстови съобщения, картинки, видеоклипове и аудиосъобщения.

История[редактиране | редактиране на кода]

Viber първоначално е пуснат за iPhone на 2 декември 2010 г. Предварителната версия за Android излиза през май 2011 г., но имала ограничение до 50 000 потребители; окончателната версия е пусната на 19 юли 2012 г.[2] Viber за BlackBerry, Bada и Windows Phone излиза на 8 май 2012 г. На 7 май 2013 г. излиза обновление на приложението за iOS до версия 3.0, с пускането на което е обявена достъпността на Viber Desktop за Windows и тогавашната OS X (сега macOS).

На 14 януари 2014 г. японската електронна компания Rakuten обявява намерението си да купи Viber за 900 млн. щатски долара.[3][4] Сделката е финализирана през февруари същата година.

Компанията[редактиране | редактиране на кода]

Разработчик на приложението Viber е международната компания Viber Media с главен офис в Кипър,[5] с развойни центрове в Република Беларус (Минск,[6] Брест) и Израел.[7] Компанията е основана от израелците Талмон Марко и Игор Магазинник, приятели от израелските въоръжени сили.[8] До февруари 2014 г. най-големи акционери във Viber Media са израелските семейства Шабтай (55,2% от акциите) и Марко (11,4%), а също компанията IRS West в САЩ (12,5%). От февруари 2014 г. 100% от акциите на компанията принадлежат на компанията Rakuten на японския милиардер Хироши Микитани.[9]

Допълнителна информация[редактиране | редактиране на кода]

  • Към началото на август 2013 г. услугата има над 200 милиона потребители в 193 страни, в това число 300 хил. в Ливан и няколко милиона в Египет.[11] През февруари 2014 г. новият собственик обявява, че в приложението Viber на мобилни телефони, таблети и компютри са регистрирани 280 милиона ползватели, от които 100 милиона се свързват с помощта на програмата поне веднъж на месец.[9] Програмата е доста популярна и в България.
  • Египетските и ливански власти смятат, че поради „израелските корени“ на приложението, то се използва за поддържане на „ционистки шпионски усилия“. Египетските военни са забранили използването на приложението от военнослужещите и техните семейства с цел безопасност, а основният доставчик на 3G в Ливан го е изключил от мрежата си. В същото време многочислени арабски сайтове предлагат съвети как да се заобиколят тези спънки.[11]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]